Utmärkelsen

Professor Marie-José Gaillard prisad i Kina

I dagarna har Marie-Jose Gaillard-Lemdahl, professor i paleoekologi, fått ta emot utmärkelsen "The Chinese Government Friendship Award 2017" vid en ceremoni i Beijing, Kina, i samband med två dagars aktiviteter organiserade av kinesiska State Administration of Foreign Experts Affairs (SAFEA). I år fick 50 experter från 21 länder priset av vilka tre var kvinnor. Marie-José får priset för sitt samarbete med Hebei Normal University i Kina i synnerhet och kinesiska forskare i allmänhet.

Utmärkelsen är mycket prestigefull i Kina; det är den största utmärkelsen som ges till utländska experter. "The Chinese Government Frienship Award" instiftades 1991 för att uppmärksamma utländska experter som bidrog på ett utmärkt sätt till Kinas socio-ekonomiska utveckling.

Under två dagar i Beijing träffade de 50 experterna flera representanter från den kinesiska ledningen, bland annat Kinas andra ledare efter presidenten, statsministern Keqiang Li. Experterna är också ombedda att lämna kommentar och råd relevanta för Kinas socio-ekonomiska utvecklingen till SAFEA som skickar dessa vidare till regeringen.

Vi träffade Marie-José i Kalmar tillsammans med kinesiska forskare och studenter från just Hebei Normal University in Shijiazhuang, Kina. De var på besök i september tack vare ett gemensamt utbytesstipendium via STINT.

Professor Qinghai Xu berättade att Marie-José Gaillard får utmärkelsen för att hon har bidragit mycket till hans forskningsgrupp, till Hebei Normal University och till kinesisk palynologi och paleoekologi i stort.

– Vi har haft ett gott forskningssamarbete i många år. Hon har deltagit i våra fältstudier för att lära oss den forskningsmodell vi nu använder för att kartlägga Kinas forntida växtlighet. Det har gjort att vi fått stora anslag för vårt fortsatta arbete.

– Vad gäller hennes bidrag till kinesisk palynologi så har hon initierat och implementerat denna forskning i Kina, hon har organiserat internationella workshopar och vi har nu fått flera forskargrupper som arbetar med detta.

– I Kina har vi ett ordspråk som säger att "gör du god forskning måste du vara en god människa", berättar professor Qinghai Xu. Marie-José är en sådan människa. Hon har varit hos oss i Kina många gånger, instruerat vår forskargrupp och deltagit i expeditioner i fält och trots tuffa förhållanden, höga berg, djupt vatten, regn, myggor har hon aldrig sagt nej utan energiskt arbetat på. Jag är mycket tacksam för hennes bidrag till Kina och för vår vänskap.

Förra året fick Marie-José Gaillard utmärkelsen "The Peoples' Government of Hebei Province's Yanzhao Friendship Award" från Hebei-provinsen för sitt fleråriga samarbete med Hebei Normal University. Den här gången är det alltså en nationell utmärkelse.

Fler utmärkelser

Marie-Jose Gaillard har utnämnts nyligen av Vetenskapsrådet att ingå i "AcademiaNet – The Expert Database for Outstanding Women in Academia".

Hon ingår sedan 2016 i Kungliga Vetenskapsakademins Crafoord-kommittén som utser vem som ska få det prestigefulla Crafoord-priset i geovetenskap 2018, och hon ingår också i Vetenskapsrådets panel NT-7 Geologi och geofysik som bedömer 2017 års forskningsansökningar.

Här är ett klipp från prisutdelningen som den kinesiska TV-kanalen CCTV.com har publicerat.

Kontakt

Marie-Jose Gaillard-Lemdahl, professor i botanik (inriktning vegetationshistoria och paleoekologi), mejl marie-jose.gaillard-lemdahl@lnu.se. Hon är dock i Kina till slutet av oktober, men det går att nå henne via mejl. 

Annika Sand, pressansvarig, telefon 076-830 01 05

rofessor Qinghai Xu från Hebei Normal University, professor Marie-José Gaillard och Yimen Li, Hebei Normal University

Bildtext nedre bild: Professor Qinghai Xu, Hebei Normal University, Marie-José Gaillard och Yimen Li, student vid Hebei Normal University.

Bildtext till övre bild: Marie-José Gaillard får utmärkelsen The Chinese Government Friendship Award 2017 av Kinas vice statsminister Kai Ma.