mossa

Nu startar Linnéuniversitetets första kostnadsfria onlinekurs

Den 16 oktober är det premiär för Linnéuniversitetets första kostnadsfria onlinekurs ”Fantastic Fiction and Where to Find It”. Kursen är en så kallad MOOC, en webbaserad kurs som är gratis och öppen för vem som helst att läsa, men som inte ger några högskolepoäng.

Efter ett decennium med sommarkurser på distans där kursen om Harry Potter lockat hundratals studenter, har nu universitetet skapat en MOOC om fantasylitteratur. I kursen diskuteras allt från vad som utmärker fantasy som genre, till feministisk fantasy till hur vi på olika sätt kan läsa fantasy politiskt.

– MOOC är bildningskurser som är öppna för alla som vill lära sig mer om ett visst ämne. Alltfler universitet både internationellt och nationellt utvecklar idag MOOC och naturligtvis ska Linnéuniversitetet bidra till denna utvecklingen, säger Maria Nilson, en av initiativtagarna till kursen.

– Varför en MOOC om fantasy? Ja, en av de viktigaste anledningarna är att vi som skapar kursen ägnar en stor del av vår forskning åt genrer som fantasy. Vi brinner också för vikten av att kunna titta på all populärkultur som omger oss med kritiska ögon, förklarar Maria Nilson.

Kursen Fantastic Fiction and Where to Find It är skapad av Malin Alkestrand, Helene Ehriander, Anna Höglund, Maria Nilson och Emma Tornborg, samtliga vid institutionen för film och litteratur vid Linnéuniversitetet.

MOOC står för Massive Open Online Course MOOC och är en storskalig, öppen och nätbaserad kurs som är avgiftsfri. Kursen kan läsas av obegränsat antal kursdeltagare över hela världen.

Läs mer om kursen Fantastic Fiction and Where to Find It på https://lnu.se/utbildning/distansutbildningar/mooc/

Kontakt

Maria Nilson, universitetslektor i litteraturvetenskap, nås lättast på maria.nilson@lnu.se
Annika Sand, pressansvarig, telefon 076-830 01 05