En tatuerad rygg, fotograf: Andreas Johansson

Unik inblick i japanska maffians kultur

Efter att ha åkt till Japan för att besöka en konferens träffar religionsforskaren Andreas Johansson av en slump en kontakt in till den japanska maffian Yakuza. Resultatet blev en bok med foton och berättelser om symbolvärdet hos maffians tatueringar.

I Japan känner alla till maffian, men det är få utanför organisationen som släpps in. Andreas Johansson, postdoktor i religionsvetenskap, tillhör undantaget. Under två intensiva veckor umgicks han nämligen med medlemmar av Yakuzan för att prata med dem om ett intresse som de delar: Tatueringar. Andreas Johansson forskar på symboler inom religion. Att undersöka symboler inom organiserad brottslighet är något han länge funderat på som ett potentiellt projekt. Boken, som är en blandning av foto och populärvetenskap, är resultatet av den idén.

Under två intensiva veckor träffade Andreas Johansson ungefär 30 medlemmar, han intervjuade dem om deras tatueringar, symbolvärdet hos dem och fotograferade tatueringarna. Det visade sig att den uppfattning han hade från början om tatueringarna inte alls stämde.
− Jag trodde att tatueringarna skulle symbolisera vissa specifika brott, men det var helt fel. Istället hade tatueringarna mer abstrakta betydelser, säger han.

Ett exempel är en drake, som kan betyda flera olika saker. Det kan dels vara för att ge ett skräckinjagande intryck, men också betyda att personen vill klättra inom organisationen för att bli till exempel en högre chef – att Yakuza-medlemmen "vill bli en drake". Det kan också vara en symbol som är till för att ge kraft till den som bär tatueringen, som en skyddande amulett, där en drake ger styrka. De flesta tatueringsmotiv är från 1800-talet, men vad Andreas Johansson också tyckte var spännande var generationsskiftet vad det gäller tatueringar inom Yakuza. På senare tid har många unga tagit till sig en ny stil. De har blivit inspirerade av mer moderna tatueringsmotiv, och blandar det traditionella med engelsk text och pistoler som liknar mer tatueringar inom amerikansk gangsterkultur. De äldre inom gruppen var restriktiva med den nya stilen, och ogillade de modernare tatueringarna.

Andreas Johanssons funderar på att fortsätta forska om Yakuzan. Efter sina två veckor i Japan har han mycket information kvar, och funderar på att göra djupintervjuer.
− Som religionshistoriker är jag också intresserad av deras ritualer, som ofta är kopplade till religionen shinto. Jag vet att de till exempel har initieringsriter, säger Andreas Johansson.

Fakta
Yakuza heter den organiserade brottsligheten som finns i Japan. Det är en stängd organisation som få utomstående har fått inblick i, bara en handfull personer utanför organisationen har intervjuat dem sedan 70-talet. Organisationen är uppbyggd som en hierarkisk pyramid, mansdominerad med några få undantag. Andreas Johansson beskriver dem som att de lever i en parallell värld.
− De skriver inte under på samma samhällskontrakt som vi andra skriver under på, där vi följer lagar och regler. De har sin egen värld, där helt andra regler och till exempel hederskultur ingår, säger han.
Yakuza- medlemmarna tatuerar sig av tradition, exakt var denna tradition kommer ifrån råder det delade meningar om. Det har funnits en tradition i Japan att straffa kriminella med tatueringar, något som sedan har följt med i dessa organisationer. Det är ett tecken på att man ställer sig utanför samhällets normer.

Mer information
Andreas Johanssons bok "Yakuza tattoo" släpps den 6 april och ges ut på Dokument press. Här kan du hitta mer information om boken.

Kontaktinformation
Andreas Johansson, 0470-70 89 27
Tove Nordén, 070-367 14 53

 

Bild på omslaget till boken Yakuza tattoo