Årets nätspridare Linda Stenkilsson, Berit Svensson, Marta Surbevski med prisutdelare Joakim Pohlman, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Kronoberg.

Digitalt lärande för alla

Den tioårsjubilerande Digitala Kompetensdagen lockade i år cirka 700 deltagare. Dagen vänder sig till pedagoger, skolledare och beslutsfattare inom hela utbildningssystemet från Kronobergs län. Syftet med dagen är att ge länets pedagoger och skolledare nya idéer, verktyg, kunskap och möjlighet till samtal om IT och skolutveckling.

Dagens inleddes av Christel Gustavsson, regional utvecklingsdirektör i Region Kronoberg, och Marcelo Milrad, professor i medieteknik vid Linnéuniversitetet. De var rörande eniga om vikten av kompetensförsörjning och att kunna lära och vidareutbilda sig hela livet. 
 
– Kompetensförsörjning är en jätteviktig fråga för regionen. Det är en nyckelfråga för framtiden, förklarade Christel Gustavsson.
 
Dagens innehåll var gjort för att tilltala pedagoger på alla nivåer, från förskola till universitet. I år hade arrangörerna dessutom satsat lite extra på slöjdämnet, vuxenutbildning och fler workshops.
 
– Kollegialt lärande där man delar med sig av sin egen praktik är mycket givande och bra, sa Marcelo Milrad.
 
På morgonen delades utmärkelsen "Årets nätspridare" delades ut till lärare i länet som har förnyat undervisningen. I år var det tre lärare som prisades för sitt arbete med att inspirera och sprida digitalt lärande till både elever och lärare i sina skolor: Marta Surbevski, Växjö Internationella grundskola, Berit Svensson, Hackebackeskolan i Lessebo samt Linda Stenkilsson, Prästängsskolan i Alvesta.
 
En representant för slöjdämnet var Eva Söderberg, slöjdlärare från Partille, höll workshopar för 20-talet slöjdlärare i hur man enkelt kan skapa egna digitala tryck och i hur man kan skapa lysande broderier med konduktiv tråd, ledlampor och batterier.
 
– Det är nyttigt att man som lärare får testa att själv vara elev för en dag, påpekade Eva Söderberg. Och så är det så roligt att höra de glada utropen när ens broderi plötsligt lyser!
 
Digitala kompetensdagen arrangerades av AV-Media Region Kronoberg och RUC IT/Linnéuniversitetet.

Bildtext till huvudbilden: Årets nätspridare Linda Stenkilsson, Berit Svensson, Marta Surbevski med prisutdelare Joakim Pohlman, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Kronoberg.
 

Slöjdlärare skapar egna personliga digitala tryck.
Slöjdlärare skapar egna personliga digitala tryck.
Lysande yllebroderi.
Lysande yllebroderi.
Slöjdlärare skapar sina egna lysande yllebroderier.
Slöjdlärare skapar sina egna lysande yllebroderier.
Slöjdlärare skapar sina egna lysande yllebroderier.
Slöjdlärare skapar sina egna lysande yllebroderier.