Besökare på gymnasiedagen

Språkdag för gymnasieskolor

Institutionen för språk ordnar varje år en gymnasiedag då gymnasieelever får komma till Linnéuniversitetet för att lyssna på lärare och studenter som berättar om vilka möjligheter det finns inom språk, både vad det gäller studier och yrkesliv. Deltagande språk var tyska, franska och spanska.

Lovisa Lindqvist och Vilma Wikner, kommer från Holavedsgymnasiet i Tranås och har under förmiddagen lyssnat till vad det finns för olika möjligheter till studier och arbeten inom tyska.
– Jag tyckte främst att föreläsningen om olika möjligheter till jobb i Tyskland var spännande, och blev sugen på att prova på att säsongsarbeta i Tyskland, säger Lovisa och Vilma instämmer.

Anders Peterson och Therése Lindqvist är lärarna som tagit med eleverna från Tranås hit, och i år är första gången som de besöker gymnasiedagen.
– Det har verkligen varit en bra första halva av dagen, som gett både oss och eleverna mycket vad det gäller vilka möjligheter som finns. Det är bra att eleverna inte bara hör om vikten av att läsa språk från oss, att de också får det från lärare och studenter här på universitetet, säger Therése och fortsätter –Det var också bra att få reda på mer om de utbildningar som finns inom språk, att det erbjuds flera olika typer av utbildningar och inte bara språklärarutbildning.

Ylva Åsberg

En av dem som berättade om ett av Linnéuniversitetes språkprogram var Ylva Åsberg som läser tyskainriktningen på programmet Språk, kultur och kommunikation.
– Jag berättade för dem om varför jag valt tyska och hur programmet Språk, kultur och kommunikation är uppbyggt och vad man läser. Jag pratade också lite om skillnaden mellan att studera på gymnasie och universitet, att man har mer ansvar för sina studier på universitetet. Det känns viktigt att gymnasieungdomar får komma hit och få en inblick i hur det är och vilka möjligheter som finns.

Det var första gången som lärarna tog med sina elever hit från Tranås, men det var förmodligen inte sista
– Vi har redan börjat planera för att de som går i tvåan nu ska få åka hit nästa år och bli inspirerade, säger Anders.

Spanskans gymnasiedag

Gymnasiedagen i spanska den 12/1 lockade ett 60-tal spanskelever. De deltog i olika aktiviteter under dagen, t.ex. fick de information om studier i spanska vid Linnéuniversitetet samt information om hur man kan arbeta internationellt efter studier i spanska. De fick även pröva på en lektion i spanska och lära sig grammatik med musik (se foto 1). spanskeleverna fick dessutom pröva på att dansa salsa med Mariano Ramirez (se foto 2).

Gymnasieelever på gymnasiedagen i spanska
Lektion i spanska, med dansinslag