Logga Sweden Japan 150

Alumn- och partnerträff i Tokyo i samband med att Sverige och Japan firar 150 år av diplomatiska relationer

Den 11 oktober bjöd Linnéuniversitetet in till firande på Svenska ambassaden i Tokyo. 150 alumner och representanter från partneruniversitet i Japan deltog och underhölls av kammarorkestern Musica Vitae.

Rektor Peter Aronsson och vicerektor Ann-Charlotte Larsson tryckte på vikten av vårt utbyte med studenter, forskare och personal och att Linnéuniversitetet önskar behålla och utveckla kontakterna med Japan. ”Redan på Carl von Linnés tid reste smålänningarna till Japan och den traditionen ska vi fortsätta med” säger Peter Aronsson.

Charlotte Skoglund, ansvarig för Linnéuniversitetets samarbetsavtal i Japan i nära 20 år, berättar att detta är första gången Linnéuniversitetet bjuder in till ett event som uppmärksammar relationerna till både partneruniversitet och till sina alumner. Uppslutningen och entusiasmen från våra partners var stor och deltagare från 13 av 20 partneruniversitet deltog i eventet. Förhoppning är att mötet mellan Linnéuniversitetet, japanska lärosäten, japanska och svenska alumner och gamla och nya vänner till universitetet ska inspirerar och i förlängningen resultera i nya kreativa samarbetsmöjligheter mellan deltagarna. Intresset för samarbeten med Japan är stort vid LInnéuniversitetet; både hos studenter, lärare/forskare och personal.

Alumnansvarig Kristina Julin Nyquist berättar att relationen till internationella alumner är viktigt för Linnéuniversitetet och Sveriges utveckling av samarbeten med Japan. – De internationella studenterna är en brygga mellan Sverige och Japan och har en unik kunskap från Sverige som de kan bidra med i våra relationer länderna mellan säger Kristina.