Responsive header image

Månadens alumn: Hanne Deverén

I mars möter du Hanne Deverén. Efter sin masterexamen startade hon ett eget företag med fokus på e-handel. Idag trivs hon i rollen som VD för de egna bolagen Brigbys AB och Nallebudet & CO AB. Hon tar gärna emot studenter från Linnéuniversitetet för praktik och examensarbeten.

 

Namn: Hanne Deverén
Nuvarande yrke och ort: VD på Brigbys AB och Nallebudet & Co AB i Småland

Vad läste du på Linnéuniversitetet* och när tog du examen?

– Jag har två olika examen. Först har jag en kandidatexamen i företagsekonomi i Växjö. Därefter fortsatte jag på programmet design management i Kalmar och tog en masterexamen 2001.

Vad jobbar du med?

– Min man och jag grundade Nallebudet & Co AB 2004. När vi började hade Nallebudet två anställda och var relativt framgångsrikt. Nallebudet specialiserar sig på e-handel, till exempel när du vill skicka en teddybjörn med ett meddelande eller andra personliga gåvor. Runt 2009 fick jag frågan av mina föräldrar om vi skulle ta över familjeföretaget Brigbys AB. Brigbys är en producent och distributör av högkvalitativa barnleksaker.

Vad är roligast med ditt jobb och vad ser du som den största utmaningen?

– Det roligaste är när jag har lugnare dagar och kan arbeta med utveckling och strategiska frågor. Eller när jag har tid att prata med kunder och andra och se vad de tycker om våra produkter. I grund och botten, att komma ut och delta på mässor och konferenser och träffa andra. Genom dessa erfarenheter och möten får jag nya idéer och möjlighet att vara mer innovativ och kreativ. Jag älskar att få inspiration. Tyvärr kommer dessa stunder ganska sällan, men jag njuter av dem när de gör det.

– Den största utmaningen är den komplicerade byråkratin kring att producera statistik och sammanställa rapporter. När bolaget expanderar blir dessa typer av uppgifter alltmer utmanande och komplexa. Positivt är företaget kan växa och att vi kan anställa fler kollegor som kan hjälpa till med hanteringen av olika uppgifter som t.ex. administrativa uppgifter, kundservice, försäljning eller teknik men i slutändan hjälps vi åt med uppgifterna. Jag är verkställande direktör och gör fortfarande lite av allt. Jag är dock ensam ansvarig för några av våra största kundkonton. Lyckligtvis har vi lagret precis vid kontoret så när vi har högsäsong som vid jul, får vi alla hoppa in och packa varor eftersom det finns så mycket att göra.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

– Efter examen arbetade jag på Regionförbundet i Kalmar. Jag tog sedan en paus på ett år och seglade i Karibien med min man. När vi kom tillbaka funderade vi på om vi skulle flytta till Stockholm eller Malmö men vi beslutade oss för att stanna i Kalmar för att få livskvalitet. Eftersom det inte fanns så många intressanta arbeten valde vi att starta vårt eget företag.

Hur såg ditt studentliv ut?

– Det var fantastiskt. Jag bodde i hjärtat på campus i Växjö. Studentlivet i Växjö är riktigt bra. Dock är studentlivet mer integrerat i Kalmar. Så där var det lättare att stanna i centrum och man blev mer van vid det vanliga stadslivet. Men i Växjö var det trevligt att vara med andra studenter
även om jag saknade känslan av att vara en del av ett större samhälle. Som student var det avgörande att vara involverad i studentföreningar och studentkåren och jag tror att studentlivet gav mig precis lika många värdefulla färdigheter som mina studier gjorde. Jag lärde mig så mycket av föreningslivet och mitt jobb som ordförande för studentkåren.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

– Genom mina lärare på design management fick jag möjlighet till arbete på Regionförbundet i Kalmar.

Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet*? Finns det något du har kunnat göra möjligt tack vare din utbildning?

– Under mina studier var det inte alltid lätt att veta exakt vad jag hade lärt mig, men jag tror att jag fick en känsla av hur ett företag fungerar. De färdigheter jag lärde mig på design management har varit en viktig faktor för hur vi driver vårt företag idag.

Vad har du för relation till Linnéuniversitetet idag?

– Vi har studenter som gör sina examensarbeten och sin praktik hos oss. Några av våra deltidsanställda pluggar fortfarande på universitetet.

Kan du ge tre karriärtips?

  1.  Om du har en företagsidé, våga starta och ha mod att genomföra idén.
  2.  Det är viktigt att ha finansiellt tålamod. Det spelar ingen roll om du har massa pengar som backup så länge du har en god plan.
  3.  Se till att ha dina egna värderingar. Om du inte är redo att starta eget företag, hitta ett företag som du beundrar och se hur deras företagskultur ser ut, något du kan göra redan under studietiden. Vi har t.ex. haft studenter på praktik här och när de sedan har tagit examen har vi anställt dem på heltid. 

* (alt Högskolan i Kalmar, Växjö universitet)