Ingela Lundquist jobbar som ögonsjuksköterska

Månadens alumn: Ingela Lundquist

I augusti möter du Ingela Lundquist. Hon tycker att det är viktigt att utvecklas i sin yrkesroll. Efter avslutad utbildning arbetar hon nu som specialistsjuksköterska med inriktning ögonsjukvård.

Namn: Ingela Lundquist
Nuvarande yrke och ort: Ögonsjuksköterska i Kalmar.

Vad läste du på Linnéuniversitetet och när tog du examen?

– Jag läste ett specialistsjuksköterskeprogram, inriktning ögonsjukvård, och tog examen på våren 2017.

Vad jobbar du med?

– Sjuksköterska på Ögonkliniken i Kalmar.

Vad är roligast med ditt jobb och vad ser du som den största utmaningen?

– Jag älskar verkligen operationsbiten. I Kalmar gör vi flera olika typer av ögonoperationer och behandlingar. Det är också roligt att arbeta på mottagningen där man kan få en inblick i många ögonsjukdomar, och just det är väl en utmaning i sig – att omsätta det man har lärt sig teoretiskt till det praktiska, t.ex. när man träffar en patient på jourmottagningen, att få en känsla för vad patientens symptom ger för diagnos.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

– Studietakten på programmet var på femtio procent så jag arbetade lite på Ögonkliniken under tiden som jag studerade.

Hur såg ditt studentliv ut?

– Jag läste en distansutbildning som framför allt var webbaserad. Jag pluggade oftast sena kvällar och ägnade inte någon tid till att vara aktiv i något studentliv. Det är skillnad att studera nu, mot hur det var att studera innan jag fick barn.

Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet? Finns det något du har kunnat göra möjligt tack vare din utbildning?

 – Det var en väldigt lärorik utbildning. Det jag lärde mig om ögat, dess anatomi, fysiologi och ögonsjukdomar är något som jag tar med mig när jag jobbar. Kunskaperna ger mig större förståelse för hur ögat fungerar.

Vad har du för relation till Linnéuniversitetet idag?

– Jag och en kurskamrat gjorde en studie, där vi undersökte ögontrycket i olika yogapositioner. Vi har fortfarande lite kontakt med vår handledare till studien, då tanken är att den eventuellt ska publiceras.

Kan du ge något karriärtips?

– Jag tycker det är viktigt att känna att man utvecklas på jobbet, och att det finns möjlighet att lära sig nya saker, att man inte ”står stilla”. På Ögonkliniken finns det olika områden som man kan lära sig, t.ex. operation och foto, så det känns som om det finns möjlighet till personlig utveckling om man är intresserad.