Joakim Haby på sin arbetsplats

Månadens alumn: Joakim Haby

Under februari möter du Joakim Haby. Redan under sin utbildning hade han ett tydligt mål om vilket jobb han ville ha efter sina studier. Vägen dit gick snabbt och i rollen som kommunikatör på IKEA i Älmhult känner han att han bidrar till att förbättra verksamheten.

Namn: Joakim Haby
Ålder: 26
Nuvarande yrke och ort: Jag arbetar som Communication & Information Specialist på IKEA Customer Support Centre i Älmhult.

Vad läste du på Linnéuniversitetet* och när tog du examen?

– Jag studerade på programmet språk-, kultur- och kommunikation och tog examen 2016.

Vad jobbar du med?

– I min roll arbetar jag i ett team med kommunikatörer för att säkerställa en effektiv internkommunikation på IKEAs nationella kundservice. Arbetsuppgifterna kan vara väldigt varierande, men själva kärnan är att vara nära verksamheten och bidra till att vi uppnår våra mål. Vi fokuserar särskilt på kommunikation om sortimentet. Det material som vi skapar och gör tillgängligt för våra medarbetare bidrar till en bättre vardag för våra kunder.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det roligaste är definitivt möjligheten du som medarbetare har att kunna påverka. IKEA är ett fantastiskt företag, där vi lever våra värderingar och ständigt strävar efter att förbättra befintliga lösningar. Som kommunikatör kretsar en stor del av mitt arbete kring att göra svårbegriplig information lättförståelig, men också att i ett större perspektiv underlätta mina kollegors arbete i en snabbt föränderlig miljö. Arbetet är strategiskt inriktat, men det handlar också om problemlösning här och nu och du behöver samarbeta med många olika avdelningar för att våra kunder ska få ett optimalt bemötande. Eftersom det finns så mycket att göra är det inspirerande att se vad som är möjligt. Denna resa, där vi aktivt arbetar med att förbättra kundupplevelsen, är något som jag är mycket stolt över att få vara en del av!

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

– Eftersom jag hade arbetat några år innan jag började studera hade jag redan börjat fundera på vad jag ville göra och var jag ville befinna mig efter mina studier. Jag visualiserade på detaljnivå vad jag behövde göra för att nå dit jag ville och sedan var det upp till mig själv att se till att det verkligen hände. Jag började söka jobb så fort jag började min praktikperiod och jag sökte även utbildningar för att ha en reservplan, men som tur var fick jag det jobbet jag ville ha ganska snabbt.

Hur såg ditt studentliv ut?

– Det blev mycket fika till plugget på bibliotekets café under tiden i Växjö, men eftersom jag gjorde min praktik i Helsingborg och studerade utomlands i London var det lite varierat. Det jag tar med mig är att jag träffade många olika människor och lärde känna en del som jag fortfarande har kontakt med idag. På det avslutande seminariet som vi hade innan examen lyckades jag dessutom träffa min flickvän, som jag idag bor tillsammans med.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

– Jag gick på karriärmässorna som anordnades och var på olika föreläsningar där personer från näringslivet var med. Det är klart att man höll utkik en del för att se vad för möjligheter som fanns redan då, men det var inte så aktivt från min sida.

Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet?

– Jag tror inte att det är speciellt för Linnéuniversitetet, men något av det främsta som jag tar med mig är den utveckling som man genomgår när man läser på universitetsnivå och som jag tror är viktig i de flesta branscher. Utöver det har jag skapat kontakter genom studierna och praktiken, vilket var möjligt tack vare programmets upplägg.

Vad har du för relation till Linnéuniversitetet idag?

– Förutom att jag är på campus ibland när jag träffar vänner som fortfarande pluggar är jag inte så aktiv som alumn idag. Men jag håller mig uppdaterad om vad som händer i stort.

Kan du ge tre karriärtips?

  1. Gå inte helt och hållet efter vad andra säger är det rätta. Det finns inget universellt recept som går att applicera på alla personer.
  2. Börja tidigt med att fundera över vad du tror att du vill just nu och inrikta dig mot det på olika sätt.
  3.  Sätt upp en plan för dig själv och vara ärlig med vad du vill uppnå. 

*(alt Högskolan i Kalmar, Växjö universitet)