Responsive header image

Prostatacancerforskning på Linnéuniversitetet får 1,8 miljoner av Cancerfonden

Projektet ePath som hjälper patienter med prostatacancer att få bättre kontakt med vården är ett av de få projekten inom vårdforskning som får bidrag av cancerfonden.

Patienter med prostatacancer upplever att de är bortglömda mellan vårdtillfällen och efter avslutad behandling. Det finns ett behov av skräddarsydd vård och stöd till egenvård i hemmet. Därför har forskningsgruppen x utvecklat ett interaktivt eHälsostöd, ePATH, i nära samarbete med vårdpersonal, patienter, och industrin. Preliminära resultat visar att patienter uppskattar enkelhet i att kunna skicka meddelanden till sina kontakter inom vården samt tillgång till information kring diagnosen och redskapen. Att knyta ePATH till mina sidor på 1177 och annan information som patienter söker ligger i den framtida utvecklingen av projektet. Cancerfonden har beviljat forskningsmedel I form av 600 000 kr per år i tre år till forskningsprojektet "aktiv patientmedverkan" där ePATH ingår.

ePath ingår i ett större forskningsprogram, för att stärka egenvården hos patienter som lever med komplexa eller långvariga sjukdomar. Forskningen sker i samverkan mellan Linnéuniversitetet, Karolinska Institutet och brukare (patienter och profession). I forskningsgruppen vid Linnéuniversitetet ingår även Kristina Schildmeijer, Amanda Hellström, Lina Nilsson och Camilla Wennerberg (doktorand). Projektet har blivit utsett till ett av årets Forss-projekt av Forskningsrådet i Sydöstra Sverige (Forss). Forss arbetar för att stärka regional samverkan inom forskning och utveckling inom och mellan landsting och lärosäten i Småland och Östergötland.