frankenstein

Ruskigt spännande när Linnéuniversitetet firar jubilaren Frankenstein

It’s alive! Mellan den 24 och 31 oktober pågår internationella ”Frankenweek” för att fira att Mary Shelleys roman Frankenstein fyller 200 år. Under veckan anordnar Linnéuniversitetet föreläsningar och en paneldiskussion på temat "It’s Alive! Frankenstein i samtida populärfiktion".

Hur har arvet från Mary Shelleys roman förvaltats i vår samtids populärfiktion? Det vill Anna Höglund, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, visa när hon anordnar "Frankenweek" för att uppmärksamma att romanen Frankenstein fyller 200 år.

– Alla som är intresserade av skräck i allmänhet, och Frankenstein i synnerhet, kommer att bjudas på ruskigt spännande möten med Frankensteins monster och hans ättlingar under våra föreläsningar och vår paneldiskussion, säger Anna Höglund.

Lunchföreläsning i universitetsbiblioteket

Den 24 oktober föreläser Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap, och Anna Gutowska, postdoktor i filmvetenskap, på temat Frankenstein och feminism. Lunchföreläsningen kommer inledas och avslutas med en högläsning ur Frankenstein av studenterna Amanda Brinkenius och Adon Petersson Gerdes.

Paneldiskussion med Frankensteinfantaster

Den 26 oktober kommer en paneldiskussion om arvet från Mary Shelleys Frankenstein i samtida populärfiktion att äga rum på Kafé de luxe i Växjö, där fem forskare – tillika Frankensteinfantaster – från Linnéuniversitetet deltar.

Men, varför fira just Frankenstein?

– Jag vill påstå att en hel subkultur har vuxit fram kring Shelleys roman och karaktärerna Dr. Frankenstein och hans monster och det i sig tyder på att verket har en unik förmåga att fånga sin publik och så att säga tala till oss. Och Shelley gestaltade människans rädsla för det främmande och okända. I dag brottas vi med liknande frågor men vi väljer ibland att besvara dem på ett delvis annorlunda sätt, säger Anna.