porträtt på Cecilia Davidsson

Tålamod och 20 år gammalt frö bakom Cecilia Davidssons nya roman

Cecilia Davidsson, lektor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet, har gett ut sin tredje roman, ”Detta ska passera”. Genom nedslag i tiden följer romanen en kvinnas liv från barndom till övre medelåldern. Fröet till romanen såddes redan för 20 år sedan och har inneburit en annorlunda skrivprocess där Cecilia understryker tålamod – och att aldrig kasta en text.

Copyright/fotograf: Stefan Tell

Romanen uppehåller sig främst vid den tid då kvinnan, Sara Svensson, är 19 år och arbetar som barnflicka i Tyskland. Under tiden i Tyskland sker dramatiska saker som gör att Sara återvänder hem till Sverige. Romanen består av olika spår; en kärleksberättelse, en skilsmässa, en kärlek som inte riktigt försvinner – och att helt enkelt vara kvinna.

– Sara är uppvuxen i en problematisk familj, vilket har påverkat henne. Hon står i centrum och läsaren får följa hennes liv och hur hon försöker forma det utifrån sina förutsättningar, säger Cecilia Davidsson.

En berättelse hon åldrats med

För Cecilia handlar skrivandet om språket – att få fram saker om världen eller tillvaron hon inte får syn på genom att bara se. Romanen är ett exempel på att just skrivandet kan ta ofantligt lång tid – av praktiska och konstnärliga skäl. Det första fröet till romanen fanns redan för 20 år sedan, i form av berättelsen om barnflickan.

– Jag fick inte ihop den då, men den har legat och skvalpat sedan dess. Jag har följt Saras liv i takt med att jag har åldrats, och skrivit vidare utan någon tanke på vad det skulle bli, säger Cecilia.

För tre år sedan insåg Cecilia att texten kunde bli en roman. Bekymret har sedan dess varit bristen på en lång sammanhängande tid för skrivandet. Hon ville dock inte vänta på att ha ett eller två tomma år framför sig, utan valde att skriva då och då, när hon hade möjlighet.

– Det blir till slut någonting, bara man koncentrerar sig. Varje text växer fram på olika sätt, på sina egna villkor, har sina egna processer. Denna roman har en väldigt speciell process, säger Cecilia.

"Släng aldrig någonting"

Om Cecilia skulle använda "Detta ska passera" i sin undervisning i kreativt skrivande skulle hon lyfta fram processen och vikten av tålamod.

– Slänga aldrig någonting. Tio år senare inser du att det är ett guldkorn. Det är intressant hur saker växer fram på de mest märkliga sätt. Ofta har studenterna förväntningar som "nu ska den bli klar till sommaren". De tror att de är klara, men det behövs ofta ett par varv till. Romanen är ett exempel på att allting har sin tid. Men också rent praktiskt – att det går att skriva en roman vid sidan av, utan sammanhängande tid. Det har jag haft när jag skrev de två tidigare romanerna.

Om Cecilia Davidsson

Cecilia är skönlitterär författare och sedan 2013 lektor i kreativt skrivande på konstnärlig grund vid Linnéuniversitetet och undervisar i kreativt skrivande. Hon debuterade 1994 med novellsamlingen En av dessa nätter, som belönades med Katapultpriset för årets bästa debut. Hon har skrivit ytterligare fyra novellsamlingar, senast Höga berg, djupa dalar (Albert Bonniers Förlag, 2015) samt tre romaner.

Läs mer om romanen "Detta ska passera" på Albert Bonniers Förlag.