miljöbild från Linnéuniversitetet

Två innovativa företag får finansiering av Vinnova

Två startupföretag knutna till Linnéuniversitetet har blivit beviljade medel från innovationsmyndigheten Vinnova. Det innebär att de i hög konkurrens fått 900 000 kronor vardera i bidrag. Företagen är HPViCo AB, som drivs av Bo Jonson och Sharafat Ali, och AvBIT Sweden AB, som drivs av Pär Stihl. Båda företagen är nu intresserade av att skala upp sina verksamheter.

Tunn, hård glasfilm för bland annat mobilskärmar

Sharafat Ali och Bo Jonson

Inom företaget HPViCo AB arbetar man med ett nytt glasmaterial som man utvecklat. Materialet integreras som en mikrometertunn ytfilm och kan göra vanligt fönsterglas tre gånger hårdare. Beläggningen har stor potential att användas på transparanta/genomskinliga material i till exempel skärmar i smarta telefoner och surfplattor. Glasfilmen i fråga är ungefär 100 gånger tunnare än ett hårstrå.

– Jättekul och smickrande att vi klarade av den tuffa konkurrensen och Vinnovas granskning av våra planer att göra grundforskning till en kommersiell produkt, säger Bo Jonson. Trevligt att även ”hårdvara” – i dubbel bemärkelse (!) fortfarande är ett gångbart koncept.

Företaget HPViCo AB är en spinoff från ett grundforskningsprojekt i samarbete mellan Linköpings universitet och Linnéuniversitetet. Grundare och huvudägare är docent Sharafat Ali och professor Bo Jonson från Linnéuniversitetet tillsammans med docent Per Eklund och professor Jens Birch från Linköpings universitet.

Avatarbaserad intervjuträning för intervjuer med barn

Pär Stihl

För att öka kompetensen kring hur man kan intervjua barn som utsatts för traumatiska händelser har AvBIT Sweden AB utvecklat ett utbildningsprogram med en avatar i form av ett riktigt barn som deltagare får intervjua.

Avataren styrs av en instruktör från annan dator och instruktörens röst förändras i realtid till att vara lik en barnröst och får en realistisk träningssituation. Genom denna utbildning höjer man kompetensen i att hålla känsliga samtal med barn. Programmet finns och Migrationsverket har redan implementerat detta i sin utbildning för utredning och handläggning av asylärenden för barn.

– Vi har en unik modell för avatarbaserad intervjuträning, förklarar Pär Stihl som till vardags är polislärare vid Linnéuniversitetet. Bidraget gör att vi nu kan utveckla fler digitala funktioner, och därigenom stärka vi vår position på marknaden.

Mer information

Innovativa Startups riktar sig till unga företag med innovativa affärsidéer med stor kommersiell potential. Idéerna ska vara internationellt konkurrenskraftiga. Syftet är att bidra till utveckling av företag i faser där annan finansiering är svår att få. Företagens verksamhet ska baseras på nyskapande varor, tjänster eller processer. För att få bidrag i fas 2 (som dessa båda företag har fått) måste de visa upp ett lyckat fas 1-projekt hos Vinnova.