forskningsprojekt om utveckling av bröd med lågt GI

Vill du medverka i ett forskningsprojekt om utveckling av bröd med lågt GI?

Vi söker friska försökspersoner mellan 18-65 år med BMI mellan 18.6-29 för en studie med mål att bestämma GI-värdet (glykemiskt index) på två surdegsbröd som utvecklats i samarbete med ett bageri.

Studien kommer att pågå under sista veckan i maj samt under juni månad (till midsommar) på institutionen för kemi och biomedicin vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Deltagare ombeds att vid fem tillfällen komma fastande på morgonen (dricka vatten är tillåtet) och inta antingen bröd eller glukoslösning. Under två timmar tas blodprover genom ett stick i lång- och ringfingret för mätning av blodglukos.

För blodprovstagning finns tre pass om dagen, ett för morgonpigga människor, ett lite senare och ett för de som vill ha sovmorgon, man ska alltså komma efter en 12-timmars fasta (vatten är tillåtet).

Provtagning sker mellan kl. 7-9, eller kl. 8.10-10.10 eller kl. 9.30-11.30. Vi ber alla att komma 20-25 minuter innan, så att man kan vila en liten stund inför provtagningen. För första passet ska man således var på plats hos oss cirka kl. 6.35-6.40, och så vidare.

Efter provtagningen bjuder vi på frukost. Totalt tar det hela 2,5 timmar per tillfälle, men tar man med sig sin dator går det bra att jobba lite vid sidan av.

För mer information är du välkommen att kontakta ansvarig forskare
Cornelia Witthöft, institutionen för kemi och biomedicin, telefon: 0480 446310, mobil: 072 5295810, e-post: cornelia.witthoft@lnu.se

Mer information GI studie.pdf