Kalmar slott

Årets Grävseminarium lyfter samarbete till en ny nivå

5–6 april håller Föreningen Grävande Journalister sitt årliga Grävseminarium, denna gång i Kalmar.

Huvudtemat på årets konferens är samarbete och i ett unikt samarbete mellan en rad olika svenska redaktioner startar i dag en publicering av material som redaktionerna samarbetat kring och till och med delvis samproducerat. 

– Vi ville inte bara prata om att det är fint och bra med samarbete på olika sätt för grävande journalister. Vi ville göra något också, säger Annelie Frank, projektledare på Fojo och sammankallande i den grupp som håller i årets program på Grävseminariet. 

Det är inte ovanligt med samarbeten mellan grävande journalister på olika sätt, avslöjandet om Panama papers är ett exempel, Sveriges Radios reporternätverk är ett annat och Uppdrag Granskning samarbetar ofta med enskilda redaktioner. Men formen som har drivits av årets arrangörer av Grävseminariet är ovanlig. 

De deltagande redaktionerna har arbetat självständigt och ansvarar för sina egna publiceringar. De fick en grundläggande research med förslag på vinklar och metoder av programgruppen och har sedan frikostigt delat med sig av research, fakta, färdigt material och idéer till varandra. 

Programgruppens tes är att sådana här samarbeten gör att redaktioner kan få ut mer av all tid och kraft som det tar att gräva, att publiken får tillgång till ett totalt sett större, mer nyanserat och genomarbetat material och att det också hjälper till att öka antalet läsare, tittare och lyssnare för de medier som ingår. 

Publiceringen har också synkroniserats med delvis gemensamt material och taggar i sociala medier. 

– Det har varit ett väldigt prestigelöst samarbete där alla har bjudit på sig själva, sitt material och peppat varandra, säger Annelie Frank. 

Ämnet för den gemensamma granskningen är kokainets ökning i Sverige.

– Vi valde det ämnet för att det fanns potential att göra större avslöjanden, och för att det samtidigt var tillräckligt intressant och aktuellt för att kunna generera olika vinklar och case över hela landet om det stora avslöjandet skulle utebli, säger Annelie Frank som vill lyfta de tre redaktionerna från SVT som har deltagit lite extra.

– Public Service får regelbundet kritik för att de konkurrerar med andra medier på olika villkor och att detta bland annat skulle göra att andra medier förlorar intäkter. Men i det här projektet har SVT:s muskler också kommit andra medier tillgodo. Och de stora vinnarna i detta blir i slutänden allmänheten. 

I samarbetet ingår Barometern, Gotlands Allehanda, SVT Nyheter, SVT Nyheter Halland, SVT Nyheter Öst, Oskarshamns-Tidningen och Västerbottenskuriren. 

Under Grävseminariet ordnas även ett annat större samarbetsprojekt genom ett hackathon som medarrangören Infomaker håller i. 

Grävseminariet 2019 arrangeras av Medieinstitutet Fojo, Barometern-OT, Infomaker, P4 Kalmar, SVT Småland och Institutionen för Medier och Journalistik vid Linnéuniversitetet i Kalmar på uppdrag av Föreningen Grävande Journalister, FGJ. 

Kontakt

Annelie Frank, telefon 070-2323258, annelie.frank@lnu.se (det gemensamma grävet) 
Kersti Forsberg, grävgeneral telefon 0730-92 64 13, kersti.forsberg@lnu.se (generellt om årets Grävseminarium)