CIRTOINNO

CIRTOINNO: Filmteam dokumenterar goda exempel inom CE och intervjuar experter i Polen

Just nu skapar filmproduktionsteamet (Barck & Lindell, LNU och Wallin, ESS) material för de fem pedagogiska filmerna i cirkulärekonomi som kommer att släppas i slutet av hösten i år. Syftet med filmerna är att ge kunskap och inspiration till företag som vill utveckla och integrera CE-lösningar i sin verksamhet. Filmerna utgör complement till de workshops inom CE som utvecklats som en del av CIRTOINNO projektet.

Först ut var Avokado Bistro som erbjuder utsökt vegetarisk ekologisk mat i Gdansk. De nämndes nyligen i en artikel utgiven av den polska utgåvan av Vouge som en av 10 platser i Gdańsk värd att besöka. Systerföretaget Avocado Vegan Shop (tidigare Zero Waste Shop) uppmanar kunder att ta med sig egna behållare för förpackning av livsmedelsprodukter de köper och erbjuder även glasburkar och papperspåsar i butiken. Varje typ av produkt i butiken förvaras i en större burk eller behållare, och kunderna tar exakt den mängd de behöver och fyller sin egen mindre behållare. Denna vägs sedan i kassan för att beräkna priset. Avokado har snabbt blivit ett välkänt varumärke regionalt och ägaren Joanna Krupicka håller på att expandera med det nya tillskottet Avocado Spot.

Notera Hotel and Spa kanske ser ut som ett vanligt hotell, men Aneta Zalewska, chef och designer för anläggningen, har med omsorg integrerat cirkulära tekniker, till exempel energieffektivitetsåtgärder som minskar det påfrestningen på miljön samtidigt som det minskar utgifterna för företaget. Några andra exempel är återvinning av regnvatten, värmeåtervinning från poolerna och placering av byggnaden på ett sådant sätt att det maximerar nyttan av inkommande energi och ljus från solen.

Lawendowa Osada är en annan verksamhet som vi besökte och intervjuade. De bygger sina tjänster och produkter på två välskötta mindre lavendelfält. De använder ekologiska och lokalt producerade produkter för de livsmedel de producerar och för deras lavendelprodukter som inkluderar t.ex. lavendelsirap, tvålar och badsalter. De bygger också hela varumärket på sitt kulturarv.

Utöver platsbesök och intervjuer med företrädare för företagen har vi intervjuat experter inom cirkulär ekonomi och inom design thinking (DT). Det sistnämnda kan användas som ett verktyg för att utveckla CE-lösningar. CE-expert och professor Joanna Kulczycka berättar att de tre viktigaste områdena inom CE för företag att arbeta med är livsmedel, avfall och energi. Sakkunnig inom DT och workshopledare Agnieszka Mróz lägger till att de främsta egenskaperna som krävs för att ett företag ska utvecklas och introducera CE-lösningar är samskapande (hela teamet måste vara en del av att skapa lösningar och i varje steg i resan från idé till implementering), förändring av attityder (öppenhet för nya sätt att tänka och göra saker) och att införa idéer i praktiken (det vill säga gå från idé till handling).

Resultatet av det polska bidraget till filmproduktionen var över förväntningarna. Nästa gång kommer vi att utforska och dokumentera CE-lösningar i Danmark.

Filminspelning
Johanna Wallin och Anton Barck intervjuar och filmar koordinatorn för Vegan Spot som snart kommer att lanseras (systerföretag till Avocado bistro). L. Lindell, LNU
Burkar på hylla
I Avocado vegan shop säljs produkter i stora behållare. För att minimera mängden avfall tar kunder med egna mindre att fylla eller får återvinningsbara i butiken. L. Lindell, LNU
Design thinking expert Agnieszka Mróz
Design thinking expert Agnieszka Mróz säger att det viktigaste för att nå cirkularitet genom innovation är samskapande inom hela teamet, förändring av attityder och att omvandla idéer till praktik. L. Lindell, LNU