Designutställningen "Hurry up before we collapse" med mänskliga möbler

Designstudenter vinner pris på Stockholms möbelmässa

Med den interaktiva performance-utställningen ”Hurry up before we collapse” har andraårsstudenterna vid Design + Change-programmet kammat hem pris för årets hållbarhetsprojekt på Stockholms möbelmässa.

Hurry up before we collapse handlar om de dolda maktstrukturerna bakom vår konsumtion och den oundvikliga kollaps som den leder oss mot. Designstudenterna tar i utställningen på sig rollen som mänskliga möbler som ett sätt att interagera med besökaren och uppmuntra till personlig reflektion kring rollen som konsument. En utställning som alltså väckte uppmärksamhet och blev prisad av utmärkelsen Form Award 2019 i kategorin Årets Hållbarhetsprojekt.
– Det känns fantastiskt roligt att vinna priset, det var helt oväntat och vi har fortfarande inte hunnit smälta både priset och möbelmässan i sig. Det är extra roligt att vi vann just årets hållbarhetsprojekt eftersom hållbarhet är fokus i allt vi gör i programmet, säger Suzanne Sköld, en av studenterna bakom utställningen.

Läs hela motiveringen:
Årets Hållbarhetsprojekt: ”Hurry up before we collapse” av studenterna vid Design+ Change-programmet vid Linnéuniversitetet
”Hur kan en formgivare på bästa sätt bidra till en mer hållbar framtid? Kanske genom att inte designa något över huvud taget? Det var det radikala förslag som en grupp studenter vid Linnéuniversitetet presenterade i sin uppmärksammade performance på möbelmässan, där de utförde en kollektiv möbelkoreografi i en stillsam protest mot det skenande konsumtionssamhället.”
Form Award-juryn består av Forms redaktörer Bo Madestrand och Salka Hallström Bornold samt Mats Widbom, VD Svensk Form.

Designstudenter vinner pris på Stockholms Möbelmässa
Femton studenter i år två på programmet Design + Change vann priset. Montern skapades inom ramen för två sammanhängda kurser och lärarteamet har bestått av Stephanie Carleklev, Stephan Hruza, Petra Lilja och Ola Ståhl.

Tidningen Forms designutmärkelse Form Award 2019 delas ut årligen på Stockholm Furniture & Light Fair i fem kategorier: Årets Designer, Årets Nykomling, Årets Möbel, Årets Belysning och Årets Hållbarhetsprojekt.