Ebtisam Mohammedsalih

Ebtisam är semifinalist i tävlingen Årets IT-tjej

Ebtisam Mohammedsalih läser Programvaruteknik vid Linnéuniversitetet och har nu kommit till semifinal i Microsofts tävling Årets IT-tjej. Tävlingen anordnas för att lyfta fram drivna IT-tjejer som kan inspirera andra att söka sig till en annars mansdominerad bransch.

Ebtisam studerade en International Baccalaureate-utbildning i Stockholm och fick därför engelska gymnasiebetyg vilket gjorde att hon behövde söka en utbildning som ges på engelska. En sådan utbildning var Programvaruteknik som ges vid Linnéuniversitetet och på så sätt hamnade Ebtisam i Växjö. Det var här som hennes ögon öppnades för programmering.

– Jag var inte speciellt intresserad av IT innan jag började studera på universitetet. Jag fick upp ögonen rejält för programmering under min andra kurs i Java-programmering och tycker att det är jättekul att få lösa problem. Nu går jag andra året på min utbildning och jag älskar det!, säger Ebtisam Mohammedsalih.

2017 var andelen kvinnor inom IT-branschen 29 procent. Ebtisam har en del tankar om vad som kan göras för att få fler unga tjejer att söka sig till yrken inom IT-branschen:

– Vi behöver nå tjejerna i tidig ålder, redan i grundskolan. Det är viktigt att berätta för dem att IT är en bred bransch. Det är så mycket mer än bara programmering och det är absolut inte ett "manligt" jobb, förklarar Ebtisam. 

Tävlingen Årets IT-tjej hålls för 17:e året i rad och vinnaren får ett givande år som ambassadör. Vinnaren blir medlem i ett nätverk av 16 tidigare IT-tjejsfinalister och bjuds in till en rad inspirerande evenemang under året och får ta del av mycket nätverkande.