Ebtisam Mohammedsalih

Ebtisam Mohammedsalih är Årets IT-tjej 2019

Ebtisam Mohammedsalih, som läser Programvaruteknik vid Linnéuniversitetet, blev igår kväll korad till vinnare i Microsofts tävling Årets IT-tjej 2019. Priset delades ut för 17:e året i rad på Universum Awards i Stockholm och har syftet att inspirera fler tjejer att söka sig till IT-branschen.

Efter flera steg och gallringar står det nu klart att Ebtisam står kvar som ensam vinnare i årets upplaga av tävlingen.

– Det känns helt underbart att vinna priset Årets IT-tjej 2019. Jag hade inte förväntat mig att gå så här långt så det gör mig extra glad, säger Ebtisam.

Nu väntar ett år fullt av nätverkande och aktiviteter för Ebtisam som nu blir ambassadör för Microsoft. Det är något som får henne att känna sig laddad och inspirerad och hon berättar själv om sina förväntningar:

– Nu börjar det riktiga arbetet. Jag kan nu tillsammans med Microsoft jobba hårt för att nå unga tjejer och inspirera dem. Priset ger mig många möjligheter som att först och främst att bli en förebild för en stor grupp tjejer men också med att skapa kontakter med skolor, gymnasier och företag, säger Ebtisam.

Inom IT-branschen arbetar just nu en större andel män än kvinnor. Det vill Ebtisam ändra på och hon har ett budskap till tjejer som funderar på att utbilda sig inom teknik och IT:

– Våga välj IT! Starta enkelt med onlinekurser som passar din takt. IT-branschen är bred så om du känner att någonting inte är din grej, så kan du prova något annat inom IT. Även om det är fler män som jobbar med IT så är det definitivt inte ett manligt jobb, avslutar Ebtisam.

Ebtisam vann priset Årets IT-tjej 2019 med motiveringen:

Hon brinner för jämställdhet, mångfald och inkludering. Med ett stort engagemang för utbildning och hur sättet att lära ut borde anpassas för att nå fler är hon redan i dag en förebild. Hon är modig, skyr inte utmaningar och det hon säger berör. Det är med stor glädje som Microsoft utser Årets IT-tjej och ser fram emot att inspirera fler tillsammans med vinnaren Ebtisam Mohammedsalih.

Här kan du läsa om när Ebtisam var semifinalist i tävlingen.

Foto: Felicia Yllenius