Strand

Global Wellness Summit i Wellness Valley, Italien

Varje år hålls en global konferens i Wellness där över 600 ledare inom temat träffas för att diskutera trender, strategier, produktidéer och mycket mer. I år hölls konferensen av Technogym som är världsledande inom kvalitetsutrustning för gym.

Grundare och VD för företaget Nerio Alessandri var en av pionärerna inom modern tids wellness och har sedan länge haft ”the wellness company” som slogan för hans företag. Han har varit drivande för att skapa en Wellnessdal i området där Technogym växt fram. Sedan 2001 har hela samhället samarbetat för att arbeta fram hälsosamma aktiviteter för dess invånare.

Ett av de teman som presenterades under konferensen var Blå zoner, områden på jorden där människor lever betydligt längre än på andra platser (fler når en ålder på 100 år eller äldre). Det rör sig bland annat om Sardinien i Italien, Okinawa i Japan, Loma Linda i Kalifornien och Ikaría i Grekland. Gemensamt för dessa områden är att människorna till sin majoritet lever på växtbaserade produkter. Dr. Pes berättar också att en annan gemensam faktor är att de inte anstränger sig för att leva längre, utan att det är olika faktorer i deras livsmiljö som underlättar en hälsosam livsstil, t.ex. att de dagligen rör sig i sluttande landskap som ger motion till hjärtat. Det finns ett antal nycklar till att leva länge, ju fler av dessa man har desto större chans till längre liv. Enligt Dr. Pes gäller det att tror på att man kan leva länge och att man vill det, att man utöver någon slags religion (eller tro) med flera sammankomster per månad, att man har minst 3 nära vänner, att man rör på sig minst 30 min per dag, äter minst tre portioner grönsaker per dag, att man alltid håller sig till säkert sex och att man inte rökt under de senaste 5 åren. Hur många av dessa uppfyller du?

Andra keynotes under konferensen hölls till exempel av Bob Roth som driver David Lynch foundation som fokuserar på att sprida kunskap om meditation. Han pratade om olika typer av meditation och vilka effekter de har på vår hjärna. Transcendens, som en av teknikerna kallas, minskar bland annat kortisolnivåer och blodtryck och förebygger således stress. Mark Britness pratade om WHOs uppskattning att vi år 2030 globalt kommer att sakna 18 miljoner vårdpersonal och att en av de främsta utmaningarna framöver kommer att vara att bibehålla god hälsa för den vårdpersonal vi har. Andra ämnen som diskuterades var bland annat arkitektur, design och mat för att maximera välmående. Det var också ett antal studenter som presenterade sina förslag till Wellness innovationer. De tre förslag som fick visa upp sina idéer under konferensen var en sömnmobil för att underlätta insomnandet, individuella yogalounger för flygplatser och ett wellness camp för barn.

Projektledare Lina Lindell som representerade SB WELL på GSW berättar att deltagandet var viktigt bland annat för att knyta kontakt med andra universitet som arbetar för wellbeing och wellness i Europa och för att få kunskap om vad företag inom branschen har under utveckling. Många av de som deltar har mycket större resurser och möjligheter att utveckla, implementera och testa lösningar som bidrar till hållbarhet och välmående så vi kan lära oss av att titta på vad de väljer att göra och vilka resultat det får. Ett exempel är LivNordic Spa & Wellness som svenska Anna Bjurstam står bakom.

2019 hålls GWS i Hong Kong av GrandHyatt.

konferenssnacks
Nyttiga och innovativt presenterade konferenssnacks.
Foto: L. Lindell, Linnéuniversitetet
Global Wellness Summit 2018
Global Wellness Summit 2018 i Technogyms huvudkontor.
Foto: L. Lindell, Linnéuniversitetet