Personer som använder datorer

Studenter startar IT-fritidsgård

Tillsammans med Teknikum, och med flera sponsorer i ryggen, startar nu fem studenter en plats i Växjö för unga att mötas och umgås kring sitt intresse för IT och datorer.

Initiativet togs under ett möte med nätverket Kompetenssamverkan IT och några veckor senare var den ideella föreningen IT-Gården född. I styrelsen sitter fem studenter från programmen Nätverkssäkerhet och Programvaruteknik på Linnéuniversitetet tillsammans med Daniel Lundberg, biträdande rektor på Teknikum.

- Vi vill skapa en plats där alla med ett intresse för IT och datorer kan komma och ha roligt samtidigt som de utvecklas och lär av varandra, säger Marcus Mueller, en av initiativtagarna som studerar andra året på Nätverkssäkerhet.

Studenter som har startat IT-Gården
Några av studenterna av studenterna som sitter i IT-gårdens styrelse är Amata Anantaprayoon, Fartun Jama, Cristian Babes och Marcus Mueller.

IT-Gården har i sin startfas öppet två timmar varje fredagseftermiddag i Teknikums lokal T4 på Videum Science Park. Då är ungdomar i åldern 13-16 år välkomna. Ledare finns på plats för att undervisa och hjälpa till men framförallt är tanken att man ska umgås och lära från varandra. Till exempel kan man lära sig mer om Micro:bit, Arduino, webbutveckling eller bara slappna av med TV-spel. Framåt hösten kommer IT-Gården rikta sig till en bredare målgrupp, IT-intresserade i åldern 10-25 år.

Föreningen är i sin startfas men planerar redan för sommarläger och sommaröppet. Styrelsen har gott om visioner för IT-Gården och hoppas på att få fler sponsorer för att kunna förverkliga sina planer framöver.

- Bland annat hoppas vi kunna köpa in mer material, ha våra egna lokaler och anordna kurser och hackathons, säger Marcus.

I dagsläget samarbetar man med Fritidsgårdarna och Studiefrämjandet samt sponsras av bland annat Visma Spcs AB och Softwerk.

Läs mer om IT-Gården på deras Facebooksida.