IT-Gårdens ledare

IT-Gårdens sommarläger lockade unga dataintresserade

Tidigare i år startade studenter från programmen Nätverkssäkerhet och Programvaruteknik den ideella föreningen IT-Gården - en plats för alla med ett intresse för IT och datorer att ha roligt, utvecklas och lära av varandra.

Med hjälp av lokala sponsorer har de haft möjlighet att utveckla sin verksamhet och en del av planen var att hålla en veckas sommarläger vilket också genomfördes under sommaren. Det blev en intensiv period där ledarna själva sattes på prov.
 
- 10 av 16 deltagare var 10 år gamla, vilket var åldersgränsen för sommarlägret. Det gjorde det hela lite svårare men vi anpassade oss snabbt. De äldre barnen skapade D2-spel i Defold och de yngre lärde sig Microbit. Dagarna fylldes av skratt, lärdomar och spelande, säger Marcus Mueller.
 
IT-Gården har utöver lägret haft sommaröppet vissa tider. Då kom tidigare deltagare tillbaka för att fortsätta jobba med pågående och nya projekt. Många barn med deras kompisar besökte IT-Gården under sommaren och föräldrarna verkade uppskatta att det fanns en rolig plats att lämna av sina barn för en stund.
 
De lite lugnare timmarna har ledarna utvärderat och planerat för framtiden.
 
- Deltagarna är mycket unga vilket kräver mer av oss ledare så vi hoppas kunna bli fler ledare nästa sommar, säger Marcus och forsätter:
 

- Vi behöver göra spännande saker som inte är tillgängligt hemma för att få människor att lämna hemmet och komma hit istället. Vi har nu en 3D printer att locka med och kommer snart att sätta igång med workshops kring det.

 
Fler saker som är på gång på IT-gården i höst:
 
  • Tillsammans med professor Marcelo Milrad och AV-Media är IT-Gården delaktiga i utvecklingsprojektet Make IT happen där de assisterar utlärning av microbit.
  • I startgroparna ligger en ny labbmiljö i Videum Science Park, ett center för innovation där branscher inom näringslivet, akademi och det offentliga genom samverkan kan skala upp idéer med hjälp av teknik som redan finns. IT-Gården kommer att vara med och hjälpa till så mycket som möjligt. 
  • Förhoppningsvis har IT-Gården snart en permanent lokal i Videum vilket kommer att underlätta för verksamheten framåt. 

Mer om IT-Gården: