Djupavik

Konferens med harmoni, yoga och bärnstensjakt

I mitten av april hölls ännu ett engagerande internationellt partnermöte inom SB WELL-projektet. Värd för mötet var vår partner EUCC och platsen för mötet var Palanga i Litauen. Partners från Sverige, Polen, Tyskand och Litauen samlades för att diskutera konceptet Wellbeing och hur vi ska arbeta vidare med det i våra hemregioner inom turismsektorn.

Projektledare Lindell höll en keynote om harmoni och ett lugnt yoga-pass där de flesta deltog. För vissa var det första gången på yogamatta. Ledare för respektive arbetspaket höll också sessioner på olika teman t.ex. kriterier för Wellbeing turism, design av Atlas över Wellbeing turism, och skapande av studiebesök. Mötet hölls i ett nyare spa-hotell beläget precis i utkanten av en vacker barrskog. I pausen gick några av detlagarna på en tur genom skogen där man kan promenera eller löpträna. På andra sidan skogen, som kantar Östersjön, stäcker sig en lång, bred sandstrand.

Andra dagen under konferensen fick vi uppleva teambuilding på tema bärnsten. I Litauen finns professionella bärnstensletare och vi fick följa en av dem under en förmiddag i solen. Vi fick lära oss hur man skiljer en äkta bärnsten från andra stenar eller andra material som plast och glas, och hur och var man finner de bästa bärnstenarna i naturen. Viss information är dock hemlig så att bärnstensletarna kan få fortsätta söka skatterna ostört framöver.

Stenar och projektdeltagare
Projektdeltagarna undersöker stenar av olika slag för att lära sig urskilja äkta bärnsten. Här svenska teamet. A. Dziadkiewicz.
Bärnstensjakt
På bärnstensjakt under solen längs Palangas vackra kust. En av våra forskare, Setayesh Sattari, fick testa att gå ut i vårhavet och håva efter de eftertraktade stenarna. L. Lindell
Bärnstenshåvning
Bärnstenshåvning i Östersjön. L. Lindell