Månadens alumn Dino Helmefalk på sitt arbete.

Månadens alumn: Dino Helmefalk

Här möter du månadens alumn, Dino Helmefalk. Dino följde sina stora intressen, historia och samhällsfrågor, när han valde utbildning på Linnéuniversitetet. I yrkeslivet kombinerar han nu båda i rollen som arbetsförmedlare och genom att driva historiepodden ”Vår blodiga historia”.

Namn: Dino Helmefalk

Nuvarande yrke och ort: Arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen, Kristianstad

Vad läste du på Linnéuniversitetet?

– Jag har läst Europaprogrammet med en juridisk inriktning i rättskunskap. Utöver detta har jag läst 120 högskolepoäng i historia, av rent intresse. Sedan har jag läst upp till en magisterexamen i statsvetenskap. Jag valde att studera dessa program och kurser eftersom samhällsfrågor och historia är två ämnen som intresserar mig. Något som jag tycker är viktigt är att när du söker till universitetet är att välja något som du tycker är intressant. För att sedan se vad det leder till för yrke i framtiden.

Vad jobbar du med idag?

– Sedan 2015 jobbar jag som arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen i Kristianstad och ingår i ett ESF-projekt. Jag jobbar med att hjälpa unga vuxna upp till 29 år som saknar gymnasieutbildning att tillgodogöra sin utbildning och återgå till studier.

– Dessutom driver jag podden ”Vår blodiga historia”. Det är en historiepodd som släpper ett nytt avsnitt varannan vecka. Här berättar jag spännande historier om mänskliga öden. Exempel på händelser som jag har berättat om är om Elisabeth Bathorý, en av historiens mest kända kvinnliga seriemördare och om digerdöden. I min podd har jag en berättande stil då jag vill berätta denna typ av historier med värdighet och respekt, men i nästa säsong kommer jag även att intervjua specialister inom historia. Poddens syfte är, förutom att prata om historia, även att väcka intresse för historia som studieobjekt.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

– Jag jobbade mycket under min studietid. Bland annat jobbade jag som timanställd på ett gym och som bartender på Slottsstallarna, studentpuben på campus. Detta fick mig att komma in i staden Växjö och jag etablerade mig tidigt på arbetsmarknaden. Under min tid som bartender på Slottsstallarna kom jag in i studentgemenskapen. Vi som jobbade där gick exempelvis på sittningar och jag har kontakt med några av dem än idag.

Vad hände efter din examen?

– Samtidigt som jag skrev min D-uppsats såg jag en tjänst på tingsrätten i Växjö som domstolshandläggare. Jag sökte tjänsten och fick den, det var dock kämpigt att skriva D-uppsats samtidigt som jag arbetade på tingsrätten, men jag är glad att jag klarade det eftersom det är en stor konkurrenskraft att ha tagit ut sin examen. Efter tre år, började jag jobba på arbetsförmedlingen där jag jobbar än idag.

Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet?

– Det som gav mig mest lärdomar var att läsa magister på D-nivå i statsvetenskap. Det var då jag upplevde att jag kunde fördjupa mig i kursens innehåll, framförallt med avancerad statistik och konkreta verktyg. När jag kom upp på en högre nivå fick jag lära mig att praktiskt använda det jag hade fått lära mig från tidigare år. Jag fick ett kritiskt och vetenskapligt förhållningsätt som lärde mig väldigt mycket och förberedde mig inför arbetslivet. Om du har möjligheten att läsa på en högre nivå, rekommenderar jag dig att göra det! 

Vad har du för relation till Linnéuniversitetet idag?

– Jag är relativt ny i Linnéuniversitetets alumnnätverk, så jag har inte hunnit använda alumnnätverket ännu. Det skulle däremot vara kul att inspirera andra att studera på Linnéuniversitetet. Det känns som ett modernt universitet med utbildningar på hög nivå. 

Har du några tips till studenter?

  1. Försök att jobba under din studietid. Genom att jobba skapar du kontakter och du får en ingång in i arbetslivet. Du får även chansen att prova på att jobba med sådant du inte kommer jobba med i framtiden.
  2. Var inte för kräsen när du söker ditt första riktiga jobb efter examen, utan var öppen för att exempelvis flytta till en ny stad. Om du inte är hundra procent nöjd får du alltid tänka att du är ny på arbetsmarknaden och att du precis har tagit din examen, drömjobbet som du letar efter finns alltid kvar och väntar på dig.