Marcus Persson jobbar som verksamhetsutvecklare

Månadens alumn: Marcus Persson

I januari möter du Marcus Persson som har läst systemvetarprogrammet. Idag jobbar han som verksamhetsutvecklare och förvaltningsledare inom IT på Kalmar Energi.

Namn: Marcus Persson
Nuvarande yrke och ort: Verksamhetsutvecklare och förvaltningsledare med fokus på IT, Kalmar Energi

Vad läste du på Linnéuniversitetet och när tog du examen?

– Jag läste Systemvetarprogrammet, inriktning affärs- och verksamhetsutveckling i Växjö och tog examen 2016.

Vad jobbar du med?

– Jag började som verksamhetsutvecklare på Kalmar Energi i september 2018. Dels så är jag förvaltningsledare för vissa av våra IT-system. Inom förvaltningen arbetar jag just nu med att strukturera och leda förvaltningsarbetet i sin helhet framåt. Andra områden som jag arbetar parallellt med är t.ex. Internet of Things (IoT) och dataanalyser. Det är roligt att både få ligga i framkant och arbeta med företagets utmaningar, som är inriktade på framtiden och vad den innebär, men också med arbetet mot förvaltningen och att göra den bättre. Konkreta exempel på vad jag gjort hittills är att projektleda en databasmigrering samt göra analyser och beslutsunderlag för inskaffande av nya system. I sin helhet ska Kalmar energi digitaliseras och här krävs utveckling och förändring av arbetet.

Vad är roligast med ditt jobb och vad ser du som den största utmaningen?

– Utmaningen med rollen är att just att utmana verksamheten med nya arbetssätt och ett nytt tänk. Jag har kommit in i ett läge på Kalmar Energi där jag får vara med från början vilket jag tycker är både roligt och givande. Energibranschen i sig är väldigt aktuell och det kommer hända mycket de kommande åren. Större krav på t.ex. insamling av data från elmätare kommer kräva förändring, vilket jag triggas av. Resan som ska göras på Kalmar Energi kommer kräva att man kavlar upp armarna och verkligen ser in i organisationen för att se hur vi kan förbättra det som vi gör idag genom digitala verktyg och stöd.

– Det är väldigt roligt är att vara inom IT-branschen just nu. Tekniken förändras ständigt och vi måste hänga med i den utvecklingen. Det är ett högt tempo och snabba beslut som måste tas, framför allt i rollen som förvaltningsledare. 

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden?

– För mig gick det snabbt från utbildning till att bli yrkesverksam. Dels är det ju en god marknad för systemvetare i sin helhet just nu, men sen var jag sugen på att komma ut och arbeta. Under tiden på universitetet hade jag omvärldsbevakning på vilka företag som fanns och som var intressanta. Jag såg till att presentera mig för olika företag och samtidigt fråga vad de gör och hur de ser på framtiden, ganska förutsättningslöst. På det sättet hade jag trådar ute när det väl var dags att söka jobb på riktigt.

– Mer specifikt sökte jag hela tiden nya utmaningar utanför studierna. Jag drev ett eget företag inom system-/webbutveckling, genomförde praktik som systemutvecklare och jobbade som personlig coach inom studieteknik till studenter på Linnéuniversitetet. Sista terminen sökte jag aktivt jobb på CGI och fick då anställning där innan studietiden var över, samtidigt som jag gjorde mitt examensarbete där. På CGI arbetade jag med systemutveckling, systemdesign och systemarkitektur och hade i slutet av mina nästan tre år där en central roll i en systemleverans. Därefter gick jag vidare till ett jobb som verksamhetsutvecklare på Kalmar Energi.

Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet? Finns det något du har kunnat göra möjligt tack vare din utbildning?

– Utbildningen är grundpelaren som jag står på. Jag hade inte fått mitt första jobb om jag inte haft min utbildning. Jag hade också möjligheten att redan under studierna starta ett eget företag. Samtidigt har jag fått med mig vänner som jag fortfarande har kontakt med. Sista tiden på CGI rekommenderade jag till och med en som jag studerade med, så vi arbetade tillsammans ett tag, vilket var roligt.

Vad har du för relation till Linnéuniversitetet idag?

– På CGI hade jag lite kontakt med Linnéuniversitetet angående examensarbeten och praktik. Jag har tagit med mig den kontakten till Kalmar Energi. I nuläget har vi identifierat området kring dataanalys och datalager som ett ämne där vi på Kalmar Energi känner att vi skulle ha nytta av ett examensarbete. Så förhoppningen är att vi kan få en grund att stå på inför kommande utmaningar. 

Kan du ge några karriärtips?

  • Var aktiv under studietiden och bygg nätverk genom t.ex. praktik, extrajobb och skriv exjobb mot företag.
  • Var inte rädd för att vara ny på jobbet. Arbetsgivare gillar att man är frågvis och att saker och ting ifrågasätts. Som ny kommer man oftast in med ett nytt perspektiv.
  •  Ta för dig hela tiden, även om du inte är ny på jobbet. Om du visar framåtanda så kommer du långt. Det hela handlar i grund och botten att fortsätta vara nyfiken och ifrågasätta gamla sätt att tänka.
  • Ha ett jobb som är roligt och som du trivs med.