Responsive header image

Bli hälsosamt egoistisk

– Förut betraktade jag tid för återhämtning som slöseri med tid. Nu vet jag att det är en förutsättning för framgång.
Emmanuel Nilsson var 21 år och högpresterande egen företagare när han blev utbränd. Nu är han 27 och en engagerad föreläsare som uppmanade mentorer och adepter i Linnéuniversitetets mentorprogram att bli mer egoistiska.

– Jag har blivit väldigt hälsosamt egoistisk med min tid och min energi. Det gör mej mer närvarande när jag verkligen behöver. Förut åt jag fort, jag gick fort, jag gick på toa fort, jag skippade alla lediga dagar och svarade på mejl jättefort.

Vid mentorprogrammets mellanträff i Kalmar var intresset för Emanuel stor. Många studenter kände igen sig i kravet på att vara högpresterande, ständigt tillgänglig och aktiv. I samtalet efter föreläsningen uppstod intressanta diskussioner mellan adepter och mentorer. En adept refererade till sin mentor och deras samtal samma dag som just handlat om stress. Någon mentor menade att mejl, mobiler och internet bidrar till stress och utbrändhet och Emanel Nilsson höll med.

– Nu får man inte de mellanrummen som jobbet tillät förr. Även om man jobbade hårt så fanns inte kravet på att också svara på mej och ha telefonen till hands. Nu måste man skapa de där pauserna själv och det är svårt.

– Det handlar inte om att vara lat men det är viktigt att säga nej! Det som händer då är att man automatiskt öppnar upp för möjligheten att säga ja till något annat som man hellre vill göra. Eller för den återhämtning som vi alla behöver.

Emanuels väg tillbaka från utbränd 21-åring pågår fortfarande. Men han har hittat sin väg att hushålla med resurser för att återigen kunna ägna sig åt företagande och vara engagerad i sådant han tycker är roligt. 

– Jag använde en timme varje kväll för att bara andas, ligga på spikmatta eller sitta i en massagestol. Det hjälpte mej att somna, sova gott och vakna utvilad och då började min återhämtning att gå fortare.

– Det funkade för mej. Men det viktiga är att man hittar sitt eget sätt. Jag tror inte du vill se tillbaka på livet och upptäcka att du inte varit särskilt närvarande i det du har gjort. 

Linnéuniversitetes mentorprogram har i år drygt 60 par som träffas sex gånger i enskilda samtal. Dessutom arrangers ett antal gemensamm träffar där alla mentorer och studenter får tillfälle att mingla, utveckla nätverk samt ta del av erfarenhetsutbyte och inspiration.

Läs mer om mentorprogrammet här.