Samantha Persson, Jennie Weidenberg, My Rosengren, Victor Heijler, Johan Olofsson

Praktik och examensarbete på samma företag ger många fördelar

Praktik som följs av examensarbete på ett och samma företag stärker samarbeten och öppnar nya dörrar, för både studenterna och företagen. Det visar erfarenheter från kandidatprogrammet Interaktiva medier och webbteknologier.

Under höstterminen 2018 var studenter på kandidatprogrammet Interaktiva medier och webbteknologier ute på praktik på olika IT-företag. Möjlighet att göra praktik under tio veckor är en del av utbildningen, där studenterna får omsätta och testa sina kunskaper i en verklig miljö. Efter praktiken skriver studenterna sina examensarbeten, där en möjlighet är att genomföra arbetet tillsammans med ett företag.

Samantha Persson, Jennie Weidenberg, My Rosengren, Victor Evertsson-Heijler och Johan Olofsson är några av de studenter som har utnyttjat tillfället att samarbeta med ett och samma företag under ett halvår, genom både praktik och examensarbete. Företagen är bland annat SVT Design, Combitech, Softhouse och Fortnox. De ser många vinster med att göra examensarbetet på sin gamla praktikplats.

  • Man känner företaget sedan tidigare
  • Man vet vilket stöd och resurser man har tillgång till
  • Man behöver inte börja med något från scratch
  • Man vet att man trivs på företaget
  • Man får bidra med något nyttigt till företaget

Allt vanligare

– Det är roligt att det blir vanligare att studenter gör sitt examensarbete på sitt praktikföretag. Nivån blir lite högre när det finns en verklighetsanknytning till det studenterna skriver om. Förhoppningsvis leder det till ett större mervärde för både företag och student. Jag hoppas även att studenterna ska bli mer anställningsbara genom nära samarbeten med företag i regionen, säger Karl Johan Rosqvist som är kursansvarig för praktiken.

Studenterna menar att utbildningen har förberett dem på de krav och behov som de har mött på sina praktikplatser.

– Jag har fått användning för mycket, även sådant jag inte trodde att man skulle få användning för, säger Samantha. Victor säger att utbildningen har gett en bra grund för att lyckas med både praktik och examensarbete. Johan tillägger att programmet erbjuder en bra grund och att man sedan kan specialisera sig via respektive inriktning.

Mer information

Är du också intresserad av att utbilda dig inom medieteknik? Sök programmet Interaktiva medier och webbteknologier, 180 hp.

Vill ditt företag ta emot praktikanter under hösten 2019? Anmäl gärna intresse redan nu under våren! Praktikperioden pågår på heltid under vecka 45-03.

Det finns även en sommarkurs där samtliga programstudenter från universitetets utbildningsprogram inom ämnena datavetenskap och medieteknik kan göra praktik under vecka 25-33. Denna praktik motsvar fem veckor på heltid.

Kontakta karl.johan.rosqvist@lnu.se för mer information.

Bild: Från vänster Samantha Persson, Jennie Weidenberg, My Rosengren, Victor Heijler, Johan Olofsson