Isbrytaren Atle

Linnéuniversitetet deltar i Sjöfartskonvojen i sommar

Transportföretagen och Sjöfartsverket arrangerar i sommar Sjöfartskonvojen med målet att marknadsföra svensk sjöfart och få fler ungdomar att välja en karriär inom branschen. Med isbrytaren Atle i täten besöker konvojen 11 hamnar runtom i Sverige mellan 24 juni och 18 juli. Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet deltar hela vägen med personal och studenter.

Med första hamnstopp och pampig invigning i Göteborg går nu rutten vidare till svenska hamnar med hemkomst till Luleå den 18 juli. Besökare har chansen att stiga ombord för att bekanta sig med fartyget och se hur besättningen bor och jobbar ombord.

Hela sjöfartsklustret står bakom satsningen och i anslutning till Atle finns en mängd utställare från sjöfartsbranschen på plats. Ett flertal studenter från Linnéuniversitetets sjöfartsutbildningar gör sin praktik ombord på Atle under Sjöfartskonvojen och personal från Sjöfartshögskolan är också med. Tillsammans visar de upp utbudet av sjöfartsutbildningar och berättar om de många karriärvägar som är möjliga inom sjöfarten.

Prefekt Ted Bågfeldt höll tal på invigningen i Göteborg och deltar själv en del av sträckan. Han är förväntansfull och menar att Linnéuniversitetets deltagande i Sjöfartskonvojen är viktigt för att nå ut till fler ungdomar med Sjöfartshögskolans utbildningsutbud.

- Många sjöbefäl kommer pensioneras de närmaste åren, arbetslösheten är i stort sett obefintlig och klasserna som studerar i dag är små. Med dagens nivåer kommer vi inte klara av att leverera tillräckligt med sjöbefäl för att tillgodose branschens behov. Vi utbildar helt enkelt för få sjöbefäl i Sverige och vi på Sjöfartshögskolan är beredda att utbilda fler, säger Ted Bågfeldt.

På frågan vad han mest ser fram emot under Sjöfartskonvojen svarar Ted:

- Jag ser fram mot att träffa alla som besöker sjöfartskonvojen och i synnerhet de killar och tjejer som väljer att satsa på sjöbefälsyrket! Det går bra för svensk sjöfart och de som i dag satsar på en karriär inom sjöfarten kan se fram mot många spännande år.

Mer information

Projektledare för Sjöfartskonvojen är Per Barkman på Transportföretagen: per@crewcomp.se 0703-426657

Mer information och ruttplan finns på Satsa på Sjöfarts webbsida.
Läs även Sjöfartstidningens bilaga om Sjöfartskonvojen.