I Have A Dream

Skolklass från Älmhult medverkar när Barnkonventionen 30 firas på ABBA The Museum

Gemöskolans åk 5-klass från småländska Älmhult har i en nationell skolutmaning blivit utvald att framföra sin version av ABBA:s "I Have A Dream" på “Barnkonventionen 30 år”, ett event som arrangeras av UNICEF Sverige och ABBA The Museum i Stockholm den 20 november. Bland de medverkande märks jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige, samt låtskrivaren och entreprenören Björn Ulvaeus.

Cirka 300 skolor från hela landet deltar i skolprojektet Make Music Matter! I Have A Dream som drivs av Linnéuniversitetet. Skolklasserna har där ställts inför utmaningen att skriva en ny vers till ABBA:s låt I Have A Dream och berätta om sina drömmar med barnkonventionen som grund. Som en del i utmaningen ingick även att berätta om hur skolklassen arbetat med Barnkonventionen under hösten, samt motivera varför de tyckte att just deras klass skulle få medverka på ABBA The Museum. 42 skolor med antog denna utmaning och lämnade in sammanlagt ett 100-tal bidrag. 

En jury med representanter för ABBA The Museum, UNICEF Sverige och Linnéuniuversitetet har utsett bidraget som får delta under jubileumskvällen. Bidraget är skrivet av Gemöskolans åk 5-klass i Älmhult. 

Juryns motivering lyder:

”Klassen har på ett grundligt sätt tagit sig an uppgiften och arbetat ämnesöverskridande. Samtidigt som de har fått lära sig mer om barnkonventionen har de utvecklat sina kunskaper och färdigheter i andra ämnen och på ett kreativt sätt skapat musik genom projektets digitala verktyg.”

– Eleverna har arbetat ämnesöverskridande i det här projektet med allt från NO, SO och svenska till musik och bild, berättar Madeléine Crona, musiklärare vid Gemöskolan. De har fått mycket insikter i hur världen kan se ut för olika barn och hur FN och UNICEF jobbar med detta. Arbetet har även stärkt elevernas förståelse för varandras olikheter.

– Det här är ingen tävling, understryker Göran Nikolausson, projektansvarig för Make Music Matter! vid Linnéuniversitetet. Alla barn som får arbeta med barnens rättigheter är vinnare, så också alla skolor som deltar i projektet. Det här är ett sätt att arbeta ämnesöverskridande med Barnkonventionen utifrån musik som uttrycksform och kommunikationsmedel. Projektet forsätter under hela nästa år med nya spännande utmaningar. Alla skolor som vill delta får vara med och det är även helt kostnadsfritt.

Gemöskolans åk 5-klass är nu inbjuden till “Barnkonventionen 30 år” på ABBA The Museum i Stockholm den 20 november. Klassen kommer där att uppträda med sin tolkning av I Have A Dream. 

Eventet ”Barnkonventionen 30 år” leds av UNICEF-ambassadören Mark Levengood och medverkar gör även det 11-åriga stjärnskottet Oscar Stembridge (Universal), museichef Caroline Fagerlind vid ABBA the Museum, projektansvarig för Make Music Matter! Göran Nikolausson, rektor Peter Aronsson vid Linnéuniversitetet, prisbelönta Dimker Brothers med flera.

Skolprojektet Make Music Matter! I Have A Dream är ett unikt samarbete mellan ABBA The Museum och Make Music Matter! – ett projekt av Linnéuniversitetet i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), den digitala musiktjänsten Soundtrap och Academy of Music and Business. Projektet handlar om musik, drömmar, entreprenörskap, kreativitet och digitalisering, samtidigt som det har stort fokus på medmänsklighet och barnens rättigheter. Genom samarbetet med ABBA The Museum behandlas en betydelsefull del av svensk musikhistoria i popsagan ABBA inom ramen för projektet. Skolprojektet startade i september 2019 och pågår under hela 2020. De skolor som deltar i projektet har tillgång till en webbportal med lektionsmaterial, lärarhandledningar, filmer, digitala verktyg med mera. 

Mer information

Se också gärna Mark Levengoods film om utmaningen att skriva en ny vers till ABBA:s låt I Have A Dream och filmen om Make Music Matter! I Have A Dream med bland andra Björn Ulvaeus på https://makemusicmatter.se/skolprojektet-make-music-matter-i-have-a-dream-2019-2020/ 

Kontakt

Göran Nikolausson, projektansvarig Make Music Matter, Linnéuniversitetet, telefon 072-525 10 08, mejl goran.nikolausson@lnu.se
Annika Sand, pressansvarig, Linnéuniversitetet, telefon 076-830 01 05, mejl annika.sand@lnu.se