Barn på Matteonsdag

Teknikåttan och Mattefredag lockade många deltagare

Vid Linnéuniversitetet arrangeras årligen flera evenemang som riktar sig till barn och ungdomar. Under april genomfördes Teknikåttan och Mattefredag, vilka lockade många deltagare. Bakom arrangemangen står engagerade universitetslärare och lärarstudenter.

Teknikåttan

Sex lag av knappt 100 klasser i Kronobergs, Kalmar, Hallands samt Jönköpings län tävlade i Teknikåttans regionfinal på Linnéuniversitetet den 11 april. Vinnare blev Vasaskolan från Kalmar, som går vidare till riksfinalen på Lunds Tekniska Högskola den 23 maj.

Nu ska de förbereda klassuppgifter i förväg som ska redovisas på riksfinalen. Klassuppgifterna kan också användas och göras av andra lärare och klasser, även om man inte kvalificerat sig till tävlingen.

Läs mer om Vasaskolans förberedelser via skolans blogg

Den rikstäckande tävlingen Teknikåttan syftar till att väcka intresset för naturvetenskap och teknik för elever som går i årskurs åtta. Tävlingen har funnits sedan 1994. Årligen tävlar cirka 40 000 åttondeklassare. Teknikåttans innehåll är kopplad till skolans kursplaner för ämnen som teknik, kemi, biologi, fysik samt matematik. Linnéuniversitetets lärarstudenter var engagerade i regionfinalen.

Kontaktperson för Teknikåttan: Ulrika Berg.

Läs mer om Teknikåttan

Mattefredag

Mattefredag är ett evenemang där besökarna under en eftermiddag utmanas att bland annat lösa kluriga uppgifter och knäcka hemliga koder. Evenemanget engagerar både lärarstudenter från fakulteten för teknik och elever från Växjö i planeringen och utförandet av Mattefredag, som genomförs på Linnéuniversitetet både i Kalmar och i Växjö på påskloven och höstloven.

Nyheter för detta påsklov var artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML). Utvecklingen av och intresset för AI växer mer och mer och därför skapades utmaningar för ge en grundläggande förståelse för dessa begrepp.

Mattefredag var välbesökt i både Kalmar och Växjö av vuxna, barn och ungdomar som fick prova olika utmaningar och även försöka lösa uppgifter från Teknikåttan. Mattefredag arrangeras av Linnéuniversitetet i samarbete med Växjö kommun och Kalmar kommun och Baltic Institute of Mathematics.

Kontaktperson för Mattefredag: Miguel Perez.

Läs mer om Mattefredag