Tiden på väg att rinna ut för dödsdömde forskaren Ahmadreza Djalali
Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali, som suttit fängslad i Iran sedan 2016, riskerar nu att få sitt dödsstraff verkställt. Daniel Silander, forskare vid Linnéuniversitetet och svensk representant i Scholars At Risk (SAR) Europa, har de senaste dagarna jobbat intensivt för att få de iranska myndigheterna att stoppa avrättningen.
Ahmadreza Djalali är läkare och forskare inom katastrofmedicin med tidigare hemvist vid Karolinska institutet. Han greps 2016 av den iranska underrättelsetjänsten när han befann sig på konferens i Teheran, inbjuden för att föreläsa. Djalali anklagades för spioneri och 2017 dömdes han till döden.
Fallet har uppmärksammats av flera människorättsorganisationer som på olika sätt arbetat för att de iranska myndigheterna ska upphäva dödsstraffet och släppa Djalali fri. I tisdags kom besked från Ahmadreza Djalali om att han ska flyttas från Evin-fängeleset i Teheran.
Illavarslande besked
Sannolikt ett illavarslande tecken, enligt Daniel Silander från Linnéuniversitetet som är SAR Sveriges representant i SAR European Coordination Committee for Academic Freedom Advocacy, ett internationellt nätverk som arbetar för akademisk frihet.
- En sådan fängelseflytt indikerar att man från myndigheternas sida har för avsikt att verkställa dödsdomen. Vi försöker hela tiden införskaffa mer information om Ahmadreza Djalali och om uppgifterna att ett verkställande av dödsstraffett kan vara nära.
Uppgifterna om förflyttningen blev kända tidigt i tisdags. Daniel Silander blev uppring av Amnesty International i Stockholm som meddelade att Ahmadreza, enligt hans fru, ringt henne för att ta ett sista farväl.
Bekräftelse på att domen ska verkställas
Ahmadrezas advokat ska enligt uppgift vid sitt besök till Evin-fängelset under onsdagen ha sett en bekräftelse på att dödsdomen ska verkställas.
- Under de senaste 24 timmarna har vi varit många som jobbat för att få klarhet i ärendet. Karolinska institutet, SAR-Sverige, SAR-Europa, Amnesty International och politiker i Sverige och i Europaparlamentet, försöker på alla sätt att påverka den iranska regimen.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är engagerad i fallet och har varit i kontakt med Irans utrikesminister. Både EU och FN har framfört krav på att Djalali ska släppas fri.
-Vi inom SAR-Sverige har skrivit direkt till UD och Europaparlamentariker för att göra allt vi kan för att hjälpa Ahmadreza Djalali och hans familj, säger Daniel Silander.
Attack mot demokrati och frihet
Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson har hela tiden följt utvecklingen noga och reagerar med förfäran över de nya uppgifterna.
- Alla våra tankar är så klart med Ahmadreza Djalali och hans familj i hopp om att de iranska myndigheterna kan komma till sans. Den akademiska friheten är grundstenen för en god samhällsutveckling. Varje attack mot den underminerar både demokratin, våra mänskliga rättigheter och den fria kunskapsbildningen. Vi står bakom alla ansträngningar att få Irans regim att respektera dessa värden.
Amnesty International arbetar just nu intensivt med att ta fram en så kallad blixtaktion, det vill säga instruktioner för hur den som vill engagera sig kan agera för att sätta press på de iranska myndigheterna om att stoppa avrättningen och upphäva dödsdomen.
Djalali med fru och två barn är svenska medborgare och sedan 2009 bosatta i Sverige.