Händer som plockar med arkeologiska fynd

Tre forskare vid Linnéuniversitetet delar på 8,9 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond

Tre forskare vid Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum Concurrences får 8.9 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond. Pengarna ska användas till att bland annat forska om etik kring mänskliga kvarlevor på museer, hur ny litteratur förhåller sig till klimatkris i fattiga länder och militanta framtider i amerikansk kultur.

Hur skall forskare etiskt närma sig de mänskliga kvarlevor som lagras i våra museer? Hur berättar ny litteratur och film i olika delar av världen om ekonomiska orättvisor och en klimatförändrad framtid?

Viktiga och aktuella frågor, både för forskare och för samhället i stort och med forskningen kan vi komma svaren ett steg närmare.

Riksbankens Jubileumsfond är en av de största finansiärerna av humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning i Sverige.

- Den goda utdelningen Linnéuniversitetet får från RJ, men även från Vetenskapsrådet för en liten tid sedan, visar också på värdet på att skapa starka, tvärvetenskapliga spetsforskningscentra. De bästa projekten kommer ofta ur miljöer där forskare från olika ämnen träffas och delar med sig av sin kunskap. Då öppnas nya perspektiv och möjligheter även inom forskarnas egna fält, säger Johan Höglund, forskningsledare vid LNUC Concurrences.

Anslaget fördelas enligt följande

Liv Nilsson Stutz, arkeolog vid institutionen för kulturvetenskaper får 5.5 miljoner för projektet ”Etiska förvecklingar. Hanteringen av mänskliga kvarlevor på museer och i forskning”.

Detta projekt får medel inom den nya stödformen Forskning om forskningsetik och skall bidra till skapandet ett regelverk för hur forskare skall närma sig de många mänskliga kvarlevor som finns på museer i Sverige. Ett sådant regelverk saknas i dag och försvårar viktig forskning kring dessa kvarlevor.

Rebecca Duncan, som är postdoktor vid institutionen för språk får 2.25 miljoner för det litteraturvetenskapliga projektet ”Spekulativ fiction från det unga globala syd: nya dekoloniseringar i ’the Capitalocene’”.

Projektet undersöker hur ny litteratur av unga författare från Afrika, Asien och Sydamerika berättar kring de ekonomiska ojämlikheter och den klimatkris som drabbar fattiga länder hårdast.

Johan Höglund, också vid institutionen för språk, får 1.15 miljoner inom stödformen RJ Sabbatical för det kulturvetenskapliga bokprojektet ”Militariseringen av antropocen: Säkerhet, militanta framtider och den amerikanska klimatfiktionen.”

Det är ett projekt som utforskar hur amerikansk film och litteratur framställer en klimatförändrad framtid som också en tid av ständig militär konflikt.

LNUC Concurrences är Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum för samtidigheter (concurrences) i koloniala och postkoloniala studier är en ledande europeisk forskningsmiljö för postkoloniala studier, global historia och icke-europeisk historia.