händer som håller planta

Premiär för Fråga Linné!

Hur påverkar klimatet ledarskapet när företag och organisationer måste bli klimatneutrala. Och hur leder man mot nästa, svåra steg: att bli klimatpositiv?

Förra fredagen, den 9 oktober, hölls det första Fråga Linné. På Coronasäkert avstånd serverades frukost tillsammans med ett mycket intressant panelsamtal där temat för dagen var ledarskap, klimat och miljöpåverkan.

På plats för samtal var Ann-Charlotte Larsson, professor, vice rektor och forskare inom kemiteknik med lång erfarenhet från miljöindustri, Leif Marcusson, lektor och forskare i affärsinformatik med inriktning på e-handel & projektledning och Joacim Martinsson, utvecklingsstrateg vid Fakulteten för samhällsvetenskap, med ansvarar för bl a  globala värden, samhällelig drivkraft, data- och informationssäkerhet samt systematiskt arbetsmiljöarbete. 

Med moderator Kerstin Årmanns trygga ledning och många intressanta frågor från både studenter och andra deltagare blev det en spännande och upplysande morgon om allt från klimatförnekelse och modeindustrins påverkan till riktlinjer för företag och personligt ansvar. Frågor från publiken till panelen var bland annat:

  • Om det finns politisk ovilja i hela länder att se klimathotet – vad spelar det för roll vad lilla Sverige gör? Och framför allt vad jag som privatperson gör?
  • Vad gör du som chef och ledare på en stor arbetsplats för att själv föregå med gott exempel?
  • Hur kan företag där anställda måste resa arbeta för att minska sin påverkan? Måste man verkligen resa?
  • Varför har egentligen Kina så oerhört stor miljöpåverkan?
  • Hur skapar jag som ledare förutsättningar för att mina medarbetare ska bli så klimatneutrala som möjligt?
  • Kommer det vara svårare att hitta ledare framöver som är redo att axla den klimatanpassingen som vi behöver göra?

Vad panelen svarar på dessa frågor och en rad andra ser ni i inspelningen nedan.

Leif Marcusson gav oss också en hel del bra  - och viktiga – lästips. Genom att vara pålästa har vi som privatpersoner lättare att bli kravställare – såväl mot arbetsgivare som våra politiker.

På Universitetsbiblioteket hittar du också massor av andra böcker, rapporter och vetenskapliga artiklar inom ämnet. Be en bibliotekarie om hjälp om du inte hittar det du söker.

Joacim tipsar också om att titta på SCB – vilket mål har Sverige till exempel svårast att nå i Agenda 2030?

Nästa Fråga Linné är planerat till fredagen 4 december och i kommande samtal tar vi bland annat upp nästa generations syn på ledarskap och hälsans betydelse för att klara arbetslivet.

Fråga Linné är en del av Kalmarmöten, aktiviteter som synliggör och förenar Linnéuniversitetet med invånare, näringsliv och myndigheter i Kalmar.