Tobias Ohlsson, Kristoffer Föhrman visar nyproducerade skyddsvisir. Fotograf Sara Jonasson

Linnéuniversitetet stöttar Kalmar kommun med vårdutrustning

Under lördagen hörde omsorgsförvaltningen på Kalmar kommun av sig med förfrågan om Linnéuniversitetet hade möjlighet att tillverka ansiktsskydd, så kallade skyddsvisir. Idag fick kommunen den första leveransen.

Frågan från kommunen gick i helgen snabbt vidare till bland andra Tobias Ohlsson, universitetsadjunkt på Institutionen för datavetenskap och medieteknik. Institutionen har två 3D-skrivare och Tobias och hans kollegor påbörjade snabbt arbetet:

-Det fanns ett antal olika 3D-modeller som såg lovande ut. Vi gjorde några tester som kommunen fick utvärdera innan de valde den som passade dem bäst, berättar Tobias Ohlsson.

Den modell som Tobias och hans kollegor producerar kommer sedan kompletteras med själva skyddsplasten av Kalmar kommun. Modellen är anpassad för att användaren själv enkelt ska kunna montera skyddsplasten. Den plast som används i 3D-skrivaren är av en typ som klarar av alkohol för att kunna desinficeras.

-Idag lämnade vi över den första leveransen på cirka 40 skyddsvisir som vi och föreningen Kalmar makerspace tillverkat. Sen fortsätter vi helt enkelt att producera så länge kommunen har ett behov, avslutar Tobias.