bild från den digitala träffen

Studenter fick mentorer från arbetslivet

När Mentorprogrammet 2020-21 invigdes den sista september, parades drygt 60 studenter ihop med varsin mentor från arbetslivet. Nu kommer paren att följas åt från oktober till maj, för att dela erfarenheter – studenterna får coachning inför yrkeslivet och mentorerna nya perspektiv på sitt arbete och branschen.

Verkliga möten mellan människor är det som är så spännande att se i mentorprogrammet. När en chef inom en av våra kommuner möter en av våra internationella studenter som håller på att lära sig svenska, eller när en erfaren person i it-branschen möter en student som pluggar nätverkssäkerhet - vad händer då?

Det blir många samtal om livet, personlig utveckling, studier och arbetsliv.

I programmet finns olika inriktningar; generellt mentorskap, ledarskap och data/it.

En tredjedel av mentorerna i år kommer från offentlig sektor, två tredjedelar från näringslivet. De flesta är förstås baserade i vår geografiska närhet, men inte alla. Vi har även mentorer på andra orter, då ofta våra alumner (tidigare studenter). Malmö, Uppsala, Bangalore…

Studenterna, som också är spridda inom våra regioner och i vissa fall även befinner sig utomlands kommer från alla möjliga ämnesområden. Turism, marknadsföring, innovation, teknik, industriell ekonomi, litteraturvetenskap, songwriting, hälsovetenskap, nationalekonomi, HR, psykologi, sociologi, medieentreprenör, webbprogrammerare, civilekonom, nätverkssäkerhet - ja listan kan göras ännu längre.