Algo Kidz

Nytt skolmaterial ska lära barn hur mikroalger kan rena luft och hav

Under flera år har Linnéuniversitets projekt Algoland framgångsrikt forskat på hur alger kan rena rökgaser ur luften och rena vatten från kväve och fosfor. Nu tar projektet steget över till barnens värld och lanserar det nya skolmaterialet Algo Kidz, som riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs 3.

Skolmaterialet Algo Kidz lanserades i början av september och först ut att använda materialet om Algo, den stora lilla superhjälten, var Lindöskolans årskurs 3 i Kalmar.

Linnéuniversitetet Catherine Legrand, professor i marin ekologi och hennes team var på plats i Lindöskolan och tillsammans med barnen sjöng de Algo-sången, lyssnade på sagan om Algo, lärde sig om alger i vattnet och smakade på gröna algo-shots.

Materialet är framtaget för att användas i undervisningssyfte, men är fritt att använda för alla och helt kostnadsfritt.

– Det här var startskottet och vi har ytterligare några skolbesök inplanerade och tanken med Algo Kidz är att man som pedagog kan använda materialet i sin undervisning på egen hand, säger professor Catherine Legrand som drivit projektet.

Forskningen som ligger till grund för Algo Kidz bedrivs inom Linnéuniversitetets projekt Algoland, Marine Phytoplankton Ecology and Applications, Eemis, samt Kunskapsmiljö Vatten.

Projektet är baserat på utställningen Mikroalger – Vår tids miljöhjältar som är producerad och kurerad av Det kulturella universitetet.

– Algo Kidz är ett bra exempel där vetenskap, konst och kultur samarbetar för att öka kunskapen och synliggöra problematiken kring övergödningen i våra vatten, säger och Christina Dahlgren som både är sagoberättare och har skrivit texten till Algo-sången.

Digital verktygslåda

Algo Kidz utgörs av en webbsida med bland annat ett TV-program där forskaren Catherine Legrand berättar för barnen hur mikroalger fungerar.

På webbsidan finns också ett pedagogiskt "verktygs-kit" som bland annat innehåller en saga, ritmallar som barnen kan färglägga och inspireras att göra egna sagor och teckningar.

Här finns även en sång med tillhörande musikvideo. Musiken är skriven av Christien Laber, som också är en av forskarna i Legrands team. Både sångtext och noter finns på webbsidan för nedladdning.  

Länk till Algo Kidz webbsida där allt material finns samlat: https://lnu.se/algokidz

Länk till pressbilder från Lindöskolan att använda fritt: https://lnu.box.com/s/plsudv6g3cdykwz2qlkcv1b7gdgamlp7

Kontakt och mer information om projektet

Catherine Legrand, professor i marin ekologi, 070-438 06 18, catherine.legrand@lnu.se

Christina Dahlgren, director artium, 070-572 26 56, christina.dahlgren@lnu.se

För koordineringsfrågor eller frågor om användandet av materialet

Linda Leonhardt, samverkansrådgivare, 070-559 49 65, linda.leonhardt@lnu.se