Joel Martinsson och Tobias Bromander, progeramledare

Premiär för ny podd om demokratins eldsjälar

Demokratibyggarna är en ny podcast från Linnéuniversitetet, där lyssnarna kommer att få möta eldsjälar som som på olika sätt bidrar till att bygga demokratin. I premiäravsnittet diskuterar Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet, vad universiteten gör när demokratin ifrågasätts.

– Allt fler länder och ledare ifrågasätter demokratin och vill begränsa det fria ordet. I vår podd vill vi ta ett ”positivt grepp” om demokratin. Vi ska göra en djupdykning och titta på vad och vilka som bygger demokratin och hur de gör det, på ett lättillgängligt sätt.

Det säger Joel Martinsson, doktorand i statsvetenskap, som tillsammans med Tobias Bromander, lektor i statsvetenskap, är programledare för Linnéuniversitetets nya podcast Demokratibyggarna. Podden vänder sig till alla som är intresserade av vårt samhälles demokratiska utmaningar – och möjligheter.

I podden kommer lyssnarna att få möta personer som på olika sätt bidrar till att bygga demokratin: vanliga medborgare, journalister, lärare, myndigheter, samhällsorganisationer och andra eldsjälar.

– Vi vill höra deras historia, deras utmaningar och deras driv, för att bättre förstå hur vi tillsammans kan fortsätta utveckla en demokrati som vi aldrig får ta för given, säger Tobias Bromander.

I det första avsnittet, som just släppts, gästas podden av Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet. Vad händer med vår demokrati? Varför är den egentligen hotad? Och vad kan universiteten göra?

– Jag trodde aldrig att demokratin faktiskt skulle vara så ifrågasatt i hjärtat av sin egen födelse, i västvärlden. Att man inte bara tvivlar, utan faktiskt också ifrågasätter det legitima i ett demokratiskt sätt att styra att samhälle, säger Peter Aronsson i podden.

Demokratibyggarna är tänkt att komma med 3-4 avsnitt per termin. Den går att hitta via poddens webbsida Lnu.se/demokratibyggarna, men går även att lyssna på via andra kanaler som Spotify och Apple podcasts. Podden är en del av arbetet i En ifrågasatt demokrati, en kreativ kunskapsmiljö som integrerar utbildning, forskning och samverkan och är en av sju Kunskapsmiljö Linné vid Linnéuniversitetet.