Gårdsbutiken på Hotel Saxkjøbing erbjuder lokalproducerade produkter.

Samverkansevent kring hållbar turism i södra Östersjöregionen

SB WELL deltog den 25–26 februari 2020 i en gränsöverskridande konferens med temat hållbar turism arrangerad av Guldborgsund kommun i Danmark tillsammans med projektpartners i UMBRELLA Interreg South Baltic. Här fick Joanna Kohnen och Caroline Yazi, representanter för SB WELL, chansen att presentera projektet, bli inspirerade av andra projekt och knyta värdefulla kontakter inför framtida samarbete och kunskapsutbyte.

Målet med denna gränsöverskridande konferens var att sammanföra olika slags aktörer inom turismbranschen som har ett intresse för hållbarhet och internationellt samarbete. På plats fanns representanter från ett flertal EU-finansierade projekt, kommuner, företagare, organisationer och universitet i den södra Östersjöregionen. Andrea Krabbe, Koordinator på EUSBR Policy Area Tourism förklarade deras uppdrag och hur förberedelserna inför programperioden 2021–2027 är på gång.

Wellbeingkoordinator Joanna Kohnen presenterade projektet och dess sex aspekter för Wellbeing (Environment, Economy, Social, Body, Mind and Soul), vilka särskiljer projektet från de flesta projekt inom hållbar turismutveckling eftersom dessa ofta bara fokuserar på de två till tre förstnämnda dimensionerna.

Destinationsutveckling och det gemensamma natur- och kulturarvet var heta ämnen på agendan under föreläsningarna som avlöste varandra under den första dagen. Den andra dagen delade deltagarna upp sig i grupper för att utforska utmaningar och möjligheter inom hållbar turism med fokus på specifika områden som gastronomi och cykling.

Konferensen hölls på anrika Hotel Saxkjøbing, i den gamla delen av Sakskøbing i Guldborgsund kommun. Sakskøbing nås på två timmar med tåg från Köpenhamn i Danmark eller med färja från Puttgarden och Rostock i Tyskland. Hotellet är känt för sin lokalproducerade mat, sin inbjudande gårdsbutik med egentillverkade produkter, och för sin förvandling till en modern mötesplats med ett bevarat kulturarv.

Gårdsbutiken på Hotel Saxkjøbing erbjuder lokalproducerade produkter.
Gårdsbutiken på Hotel Saxkjøbing erbjuder lokalproducerade produkter. Caroline Yazi, Linnéuniversitetet
SB WELLs representanter Joanna Kohnen (Länsstyrelsen Kalmar) och Caroline Yazi (LNU). SB WELL