blommor och vepa med texten Stipendiehögtid

Digital Stipendiehögtid på Linnéuniversitetet

I vanliga fall brukar det varje höst hållas Stipendiehögtid på Linnéuniversitetet. Men detta pandemiår är, som vi alla vet, inget vanligt år. Platsen för stipendieutdelningen denna gång var inte i en blomsterdekorerad sal på campus i Växjö eller på Universitetskajen i Kalmar utan utdelning har skett i studio, via Zoom och i andra sammanhang med filmkameran i högsta hugg. Det som dock varit som det brukar är att stipendieutdelningen är ett samarrangemang mellan Linnéuniversitetet och Sparbanksstiftelsen Kronan.

De stipendieutdelningar som ägt rum på olika sätt under hösten har sammanställts till en digital stipendihögtid där stipendiaterna uppmanades att titta tillsammmans den 13/11 kl .18.00.

Varje år delar Sparbanksstiftelsen Kronan ut stipendium till framstående examensarbeten på tre lärosäten; Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Halmstad och Linnéuniversitetet. Denna gång år låg så mycket som 1,3 miljoner kronor i potten. De arbeten som blir belönade med stipendium ska ha visat prov på hög kreativitet, ny teknik, praktisk relevans, teknisk nytta, affärspotential, nyföretagande eller stor samhällsnytta inom välfärd, hälsovård och offentlig sektor. I år hade Linnéuniversitetet totalt 113 stipendieansökningar och av dem tilldelades 16 arbeten stipendier. Detta år firar Sparbanksidén 200 år och för att uppmärksamma detta lite extra fanns det chans att få ett jubileumsstipendium på hela 100 000 kronor. Linnéuniversitetet tilldelades inte bara ett utan två av dessa stipendier! Jubileumsstipendierna gick till Ebba Fyhr och Stina Petersson vid Civilekonomprogrammet och Viktoria Schumann Eriksson, som studerat Master of Science with specialisation Information Systems.

Stina och Ebbas arbete, Robotic process automation yay or nay, har de skrivit i samarbete med Södra Skogsägarna. När Ebba och Stina fick beskedet att de erhållit hela 100 000 kronor blev väldigt glada men också ganska chockade.
 - Det känns jättehäftigt! Vi har varit väldigt stolta över det här arbetet redan innan så det känns så kul att även andra tyckte att det var lika bra som vi tycker, så vi blev jätteglada över det här priset, säger Stina.

Ebba Fyr och Stina Petersson

 - Det är verkligen jätteroligt, vi skrev C-uppsats förra våren och det var verkligen tufft, vi kämpade väldigt mycket med den men i år bestämde vi oss för att nu ska vi köra och välja något vi tycker är roligt. När jag tittar tillbaka på tiden då vi skrev upplevde jag aldrig att det egentligen var något som var jobbigt. Det är klart att det var tufft under vissa perioder men det flöt på, vi hade bra koll och hela processen med att skriva var verkligen superkul. Det har verkligen varit en rolig resa, fortsätter Ebba.

Stina och Ebba skickar också ett stort tack till sin handledare Elin Funck för allt hennes engagemang.

Viktoria Schumann Eriksson

När Viktoria Schumann Eriksson meddelades via Zoom att hon fått 100 000 i stipendium för sitt arbete,Technology enabling project managers’ knowledge sharing: the case of Microsoft Teams, blev det glädjetårar i Zoom-fönstret.
 - Oj vad roligt, jag blir alldeles tårögd, var Viktorias första reaktion.

Inte nog med att Viktorias arbete var så bra att det kammade hem ett jubileumsstipendium, hon berättade också att hon skrivit sin uppsats under tiden hon varit föräldraledig med parets två barn. Hatten av för det! Även Viktoria tackar sin handledare Niki Chatzipanagiotou för all hjälp.

Linnéuniversitetets egna stipendier

Många av de stipendier som årligen delas ut för Linnéuniversitetets räkning pausas i år på grund av Covid19 men ett stipendium som även det delats ut digitalt i år är SOL-stipendiet, ett stipendium till studerande på programmen inom området för språk och litteratur. I år har detta tilldelats Ludvig Engström, Malin Lundin och Wilma Holmestrand, vilka var och en erhåller 5000 kr. 

 

Varmt grattis till alla stipendiater - och handledare!