Med anledning av corona

Student: Testa dig om du har minsta symptom på covid-19

Har du som är student minsta symptom ska du testa dig för covid-19. Du kan testa dig kostnadsfritt både i Kalmar och Växjö. För att förhindra smittspridning och lokala utbrott – testa dig även om du har milda symtom!

Nu när alla är tillbaka på universitetet efter sommaren kan smitta spridas lätt. Under de närmaste veckorna är det viktigt att du tänker på att hålla ditt kontaktnät litet och minska risken för smittspridning i vid exempelvis fika, lunch och fester.

Tänk på att isolera dig och undvika alla sociala kontakter om du känner minsta symptom, om du väntar på testresultat för covid-19 och/eller om du testats positivt för covid-19. Om du testar positivt för covid-19 kommer du att kontaktas av vårdpersonal för ytterligare instruktioner.

Symptom

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. En del blir allvarligt sjuka, men de flesta som får sjukdomen blir lindrigt sjuka och kommer inte att veta att det är covid-19.

Du kan ha ett eller flera av följande symtom:

  • hosta 
  • feber
  • andningsbesvär
  • snuva
  • nästäppa
  • halsont
  • huvudvärk
  • illamående
  • värk i muskler och leder.

En del får magknip och diarré. Några får hudutslag som kan se väldigt olika ut. Det är vanligt att inte känna lukter och smaker. Många känner sig mycket trötta.

Symtomen kommer oftast efter omkring tre till fem dagar om du har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Student i Växjö

Alla studenter, inklusive internationella studenter, hänvisas till Vårdcentralen Teleborg. Ring 0470-58 67 70 för att boka tid för upphämtning av test. Testningen är gratis för alla.

Student i Kalmar

Boka via e-tjänsterna på 1177.se. Där väljer du när du hämtar ut provtagningskit för egenprovtagning och på vilket apotek du hämtar det (se lista på 1177.se). Internationella studenter i Kalmar ska ringa närmaste vårdcentral.  

Obs! Provtagningskiten får endast hämtas och lämnas av ett friskt ombud, så har du symptom måste du be någon annan hämta och lämna ditt provtagningskit.

 

Läs mer

Mer information om Linnéuniversitetets hantering av corona-frågan finns på vår FAQ-sida: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/kontakta-och-besoka/kris-och-sakerhet/coronaviruset/