Höst på campus

”Var rädda om andras hälsa och liv” – Öppet brev med anledning av helgens planerade studentfester

Helgens festligheter ställs in

Arrangerande studentförening har under fredagen kommit fram till att både fredagens och lördagens festligheter ställs in.

– Ett klokt och ansvarsfullt beslut. Självklart ett tråkigt beslut att behöva fatta när så många arbetat så hårt för att ordna något roligt för varandra, säger rektor Peter Aronsson. Men med situationen vi har idag måste vi alla hjälpas åt och det innebär tyvärr att vi måste försaka vissa saker. Det här var ett sådant exempel.
Tack för att ni tänkte om!

Texten ovan uppdaterad kl 15.10 den 16 oktober.

 

En av Linnéuniversitetets studentföreningar planerar att ha sin årliga festhelg för flera hundra studenter 16-17 oktober. Till fredagens sittning är 160 studenter anmälda och drygt 250 är anmälda till lördagen.

I ett öppet brev vädjar dock Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson, Linnékåren och smittskyddet Region Kronoberg att studenterna ska tänka om kring festligheterna, med hänsyn till riskerna för ökad smittspridning av covid-19:

Ni är många som är inbjudna till stora festligheter vid Linnéuniversitetet i helgen, då hundratals studenter ska festa i två dagar med en av våra studentföreningar som arrangör. 

Många försiktighetsåtgärder är visserligen vidtagna, men vi vill understryka att detta ändå är att utsätta både er själva och er omgivning för onödiga risker.

På nationell nivå har Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, av denna anledning bland annat uppmanat studenter som planerade en liknande fest att "skärpa sig”. 

Även statsepidemiolog Anders Tegnell lyfte på torsdagens presskonferens att smittspridningen just nu är som störst kopplat till sociala aktiviteter på arbetsplatser och universitet och uppmanade att undvika den typen av sammankomster.

Även om ni inte själva känner oro eller rädsla att bli smittade, rör ni er i ett större sammanhang tillsammans med medmänniskor, som ni i ett nästa led kan smitta.

Varken jag som rektor, studentkåren, Polisen eller smittskyddet Region Kronoberg kan hindra er från att arrangera eller delta på festen. Men, vi ber er ännu en gång att tänka om, att ta ansvar, att hålla i och att hålla ut.

Var rädda om andras hälsa och liv - tänk om kring helgens stora fest!

Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet
Christian Blomkvist, smittskyddsläkare Region Kronoberg 
Rebecca Esselgren, ordförande Linnékåren