Nobelpriset

Vem tilldelas Nobelpriset i ekonomi 2020?

Den 12 oktober är det åter dags att tillkännage årets Nobelpristagare i ekonomi – eller rättare sagt mottagaren av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Hubert Fromlet, affilierad professor vid Linnéuniversitetet, brukar analysera och förutspå pristagaren.

– Liksom 2018 och 2019 fokuserar jag inte främst på de mest sannolika prognoserna för de ledande kandidaterna utan koncentrerar mig i år igen till att sammanfatta ett antal ekonomer som skulle förtjäna priset enligt mina egna preferenser 2020 – och det finns verkligen mer intressanta namn också utanför mina listor. Ytterligare modiga prisbeslut bör vara möjliga – när det gäller kön och ålder, men också till etnisk och geografisk bakgrund, förklarar Hubert Fromlet.

– Det är svårt att förutsäga vinnaren av Nobelpriset i ekonomi. Det brukar finnas omkring 250 seriösa kandidater. Under de senaste 19 åren har jag förutspått 22 av totalt 38 vinnare (58%), främst genom att undersöka vilka forskningsområden som utmärkelsen i första hand borde gå till och sedan genom att försöka hitta de mest förtjänta forskarna inom dessa områden.

Hubert Fromlets genomgång (se pdf nedan) är skriven för att fortlöpande stödja ett ökande antal kvinnliga nobelpristagare. Den nuvarande situationen är fortfarande dålig, anser han. Det finns dock tillräckligt med kvinnliga kandidater för en kvinnlig pristagare, eller medvinnare, i ekonomi 2020 också.

– Problemet har naturligtvis också identifierats av den svenska Kungliga Vetenskapsakademien som utser pristagarna, men fler åtgärder behövs. Några ytterligare rekommendationer för att hitta kvinnliga pristagare ges också i årets version av min rapport. Sammantaget bör framtiden se ljusare ut på medellång och längre sikt, säger Hubert Fromlet.

Hubert Fromlet listar tio namn som han personligen skulle vilja se i den främsta kandidatraden för 2020. När det gäller kvinnliga kandidater är dessa hans toppnamn: Susan Athey, Marianne Bertrand, Janet Currie och Claudia Goldin. När det gäller manliga kandidater är följande hans favoriter: Daron Acemoglu, Joshua Angrist, Robert Barro, Jaghdish Bhagwati, Richard Blundell och Kevin Murphy.

Kontakt

Hubert Fromlet, affilierad professor, mobil 070-768 49 92,  e-post hubert.fromlet@gmail.com

Livesändning vid offentliggörandet den 12 oktober kl 11.45

https://www.kva.se/sv/kalendarium/offentliggorandet-av-ekonomipriset-2020