Mark och Ana står på en bro

Ana och Mark: En oväntad Erasmus-kärlekshistoria som började vid Kalmar slott

Att studera utomlands är en livsförändrande upplevelse för många studenter, det vidgar dina vyer och öppnar upp en helt ny värld av möjligheter. Det är också ett bra sätt att träffa människor från hela världen och lära sig nya kulturer.

 

"Vi fick många vänner, fick fantastiska minnen, åkte på många resor så som ESN Sea Battle, Ryssland och Lappland, vilket var den bästa resan i mitt liv".

Det var under terminsstart augusti 2016 i Kalmar, som spanska 19-åriga Ana går förbi Mark, 22 år från Nederländerna, vid en välkomstlunch på universitetet. Unga och exalterade inför sin Erasmustermin i Sverige, ovetandes om att de skulle träffa sitt livs kärlek.

– Mark såg mig redan första dagen på universitetet när vi fick gratis lunch, så tittade han på mig, men jag såg inte honom, skrattar Ana stolt.

– Jag såg Ana redan första dagen gå förbi mig, det var på en fredag, senare den kvällen var det en festival som jag gick på med alla Erasmus-studenter, alla var där, förutom de spanska tjejerna, säger Mark.

Det var bara 3 dagar senare som de hade sitt första riktiga möte på Slottsturen som arrangerades av ESN Kalmar.

– Vi spanska tjejer gick över till de holländska pojkarna, för att vi är trevliga och en av mina vänner sa till dem att de kunde komma med på drinkar senare den kvällen, men det är den spanska gästfriheten, vi kom inte ens ihåg att vi bjöd dem och sedan dök de upp och vi började umgås. Jag tyckte att Mark var snygg, men han pratade väldigt snabb engelska, så jag pratade inte med honom så mycket”, säger Ana skrattandes.

Ana och Mark fortsatte att umgås med hela gruppen, som var en blandning av spanska, holländska och tyska studenter. En vecka efter deras första möte började deras intresse för varandra att växa och två veckor senare, när introduktionsveckorna var över, vid den sista välkomstmiddagen, kysstes de för första gången.

– Jag kysste henne, för Ana säger att hon inte kysser pojkar, skrattar Mark.

Välkomstmiddag för utbytesstudenter
Välkomstmiddag för utbytesstudenter
Föregående bild Nästa bild
Ana och Mark första gången de träffades vid Kalmar Slott
Ana och Mark första gången de träffades vid Kalmar Slott
Föregående bild Nästa bild

Varken Ana eller Mark hade planerat att träffa någon. De var båda väldigt exalterade över att åka på Erasmus-utbytestermin för att lära sig nytt, resa och träffa vänner, båda hade en strikt policy att inte starta en relation med någon.

– Om jag ska vara ärlig gjorde jag slut med min ex-flickvän tre månader innan det, så vad jag hade i åtanke var att om jag skulle kyssa några tjejer så skulle det vara OK, för jag letade inte efter någonting. Min plan var: kom inte tillbaka med ett förhållande, kom inte tillbaka med ett förhållande, för jag ville vara singel i 1,5 år eller något, säger Mark samtidigt som han skrattar.

– Och jag pratade med de spanska tjejerna och sa till dem: tjejer, vi är här för att njuta och ha roligt, jag är inte alls intresserad av pojkar, jag var verkligen inte intresserad av att kyssas eller något, jag ville bara njuta av min tid, lära mig och träffa nya människor”, skrattar hon samtidigt som hon upprepar att hon inte alls var intresserad av att träffa pojkar.

– Jag tror att jag blev kär i Mark för att jag inte planerade det, för det är inte något du letade efter, det är något som hittade dig.

Ana och Mark började spendera mer tid tillsammans och kom varandra närmre under Lapplandsresan, där de åkte med andra vänner genom ESN Kalmar i november 2016. De tillbringade över 18 timmar tillsammans på bussresan med att prata och lära känna varandra, och även om de åkte med andra vänner, så kände de att det var bara var dem där. De började utveckla en starkare koppling och känslor för varandra runt den tiden.

– Efter Lappland åkte vi tillsammans, bara vi, på stadsresa innan Ana skulle åka tillbaka till Spanien över jul i två veckor, och då insåg jag; jag får inte ut den här tjejen ur huvudet. Hon var i Spanien och vi ringde eller skypade fortfarande 3 timmar om dagen, det fortsatte och då insåg jag att jag har fastnat i det här, säger han medan han skrattar.

Ana och Marks första resa tillsammans
Ana och Marks första resa tillsammans
Föregående bild Nästa bild
Ana och Mark vid Kalmar Slott
Ana och Mark vid Kalmar Slott
Föregående bild Nästa bild
Ana och Mark i Lappland
Ana och Mark i Lappland
Föregående bild Nästa bild

Allt eftersom tiden flög i väg och Marks Erasmus-termin närmade sig sitt slut, medan Ana skulle stanna en termin till, tillbringade de varje sekund tillsammans. Det var inte förrän en dag innan Marks avresa tillbaka till Nederländerna som han specificerade förhållandet.

– Vi var hos Mark och skulle äta pasta med några vänner, och sedan säger han: Ana, hur är det med oss, och jag sa att jag inte visste, och då sa han; jag vill inte vara med någon annan tjej om det inte är du, det var de exakta orden. Och då sa jag OK, låt oss testa det då”, skrattar de medan de pratar om det.

– Ja, för innan hade jag verkligen i åtanke att jag inte ville ha en flickvän, speciellt inte ett långt förhållande, för jag tyckte alltid att det var för förlorare, skrattar han.

– Men sedan insåg jag, när hon åkte till Spanien, att jag inte brydde mig, jag var kär och jag ville ha den här tjejen, och när hon kom tillbaka var det allt jag tänkte på, vi spenderade varje dag och sekund tillsammans, och då var jag tvungen att åtminstone göra det exklusivt och veta om hon åtminstone tänkte och kände samma sak innan jag åkte tillbaka till Nederländerna.

Ana och Mark inledde ett 4-årigt långdistansförhållande, där var och en turades om att besöka varandra med 4-5 veckors mellanrum. Nu, 2021, 5 år senare bor de äntligen tillsammans i Amsterdam och njuter av varandras sällskap, de njuter av att se varandra varje morgon och kväll och dela sin vardag tillsammans. De är glada att de kunde ta det här steget efter 4 års kamp med att göra resplaner och sakna varandra, speciellt när Covid-19 inträffade. Vidare förklarade de att de inte kunde ses på 3-4 månader under den perioden, vilket gjorde det ännu svårare. Deras kärlek till varandra är starkare efter 5 år och de ser varandra som själsfränder och planerar att köpa ett hus tillsammans i Spanien i framtiden.

Ana och Mark firar jul tillsammans
Ana och Mark firar jul tillsammans
Föregående bild Nästa bild

När jag frågade paret om rekommendationer till studenter som funderar på om de ska åka på utbytesstudier och vad de har för tips, är detta vad de sa:

"Kör!"

"Besök Lappland, jag tycker att det är synd om alla som åker på Erasmus-utbyte i Sverige och inte besöker Lappland, för det är verkligen ett slöseri om man inte upplever något riktigt vackert som det."

"Fika mycket".

"Prata med alla, bry dig inte om hur dålig din engelska är, för det är så du lär dig och bry dig inte om vad folk tycker, gå på alla aktiviteter och resor, gå med i ESN och gå till universitetet, var inte lat".

"Njut så mycket som möjligt, för det är en upplevelse som sker en gång i livet, och det kommer att kännas som en dröm och det är precis så jag känner och tänker om det fortfarande."