Trave med bokryggar

Bok om våldsamma kvinnor på 1800-talet är årets tredje bästa bok om svensk historia

Marie Erikssons och Roddy Nilssons bok Ilska, desperation och lömska försåt. Våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige, hamnar på en fin tredjeplats när nättidningen Sveriges historias läsare röstat fram Årets bok om svensk historia 2020.

Boken Ilska, desperation och lömska försåt. Våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige släpptes i somras och skildrar allvarliga brott som mord och misshandel, utförda av 1800-talets kvinnor. Boken belyser också kvinnornas våld på sig själva när de utsatte sig för illegala och misslyckade aborter samt begick självmord.

Nu har boken blivit framröstad till en tredjeplats på listan Årets bok om svensk historia 2020, som nättidningen Sveriges historia nyligen presenterade för 19:e året i rad.

Vann gjorde Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba, som handlar om de tvångsförflyttningar av renskötande samer som svenska myndigheter inledde för hundra år sedan. Boken har även tilldelats Augustpriset.

På andra plats kom Stockholms blodbad av David Lindén.

Hela listan Årets bok om svensk historia 2020

1. Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba
2. Stockholms blodbad av David Lindén
3. Ilska, desperation och lömska försåt. Våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige av Roddy Nilsson & Marie Eriksson
4. Sveriges medeltid av Dick Harrison
5. 200 svenska sevärdheter från andra världskriget av Lars Gyllenhaal
6. Nöd och död. Den ryska ockupationen i norr 1809 av K-G Bergström
7. Gåtan Hammarskjöld. Berättelsen om flygkraschen i Ndola av Ove Bring
8. Den förtvivlade hästen på Bråvalla hed av Stig Welinder

Tre av böckerna har nominerats av Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer, Alf Ingesson Thoor och Göran Jacobsson, författare till förra årets vinnande bok och Peter Kristensson, redaktör för Nättidningen Svensk Historia. De fem andra har “nominerats” av tidningens läsare. Det är de böcker som flest har läst om på boksidorna under året.

Länk till nyhet om boken
Hör mer i vår podcast Forskarprat med Marie Eriksson