Linnéuniversitetet är första universitet att skriva under regeringens demokratideklaration
1921 genomfördes det första svenska riksdagsvalet där både kvinnor och män hade rösträtt. Sveriges demokrati firar därmed 100 år. Jubiléet uppmärksammas på torsdagens demokratidag i Växjö då Linnéuniversitetet, tillsammans med Växjö kommun, och länsstyrelsen i Kronobergs län, skriver under Deklaration för en stark demokrati, från kommittén Demokratin 100 år.
Deklarationen syftar till att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick. Som första universitet sällar sig Linnéuniversitetet till de 90-tal kommuner, myndigheter och organisationer, däribland länsstyrelsen i Kalmar län, som redan skrivit under deklarationen.
– Den fria akademin är en förutsättning för ett livskraftigt och initierat demokratiskt samtal. Utbildning motverkar desinformation och antidemokratiska krafter och bygger självständigt tänkande medborgare. I utbildningsväsendet läggs grunden för ett demokratiskt samhälle med respekt för mänskliga rättigheter. Vi är mycket glada över att Linnéuniversitetet nu blir det första universitet som skriver på Deklaration för en stark demokrati, säger Peter Örn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år.
En ifrågasatt demokrati
Syftet med deklarationen är att stärka och utveckla demokratin i Sverige och säkra att den står sig stark även över de kommande århundradena.
Förutom att samtliga aktörer som undertecknar deklarationen ska ta ställning för alla människors lika värde och de grundläggande fri- och rättigheterna, har alla aktörer åtagit sig ett genomföra olika aktiviteter som syftar till att lyfta och stärka demokratin.
– För oss är det viktigt att skriva under den här deklarationen. En demokratisk utveckling kräver aktiv kunskapsunderbyggnad. Vi bidrar också profilerat genom att en av våra tvärvetenskapliga kunskapsmiljöer arbetar med demokratins problem och utmaningar under namnet En ifrågasatt demokrati. Att hålla demokratin levande är en av de svåraste och viktigaste samhällsutmaningarna vi har idag, säger rektor Peter Aronsson.
Linnéuniversitetets åtaganden
Linnéuniversitetets åtagande handlar inte om att skapa nya projekt. Åtagandena lägger istället fokus på att ytterligare utveckla flera av de demokratiprojekt som redan är igång. Förutom det uttalade faktum att Linnéuniversitetet ska vara en tydlig samarbetspartner för länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län, innebär åtagandena flera konkreta målsättningar.
– Vi ska fortsätta utvecklingen av våra kunskapsmiljöer för att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Likaså fortsätter arbetet med både Faktajouren.se, Demokratijouren.se och poddcasten Demokratibyggarna. Vi ska också utveckla deltagandet i Kalmarsunds Pride och Växjö Pride under respektive Pride vecka, säger Tobias Bromander, lektor i statsvetenskap, som också ingår i ledningsgruppen för En ifrågasatt demokrati.
Deklarationen är framtagen av kommittén Demokratin 100 år som fått i uppdrag av regeringen att under åren 2018 – 2021 planera, samordna och genomföra insatser och aktiviteter för att stärka demokratin. Insatserna samlas under rubriken Vår demokrati – värd att värna varje dag.
I början av 2022 ska de som undertecknat deklarationen kort redogöra för den verksamhet som genomförts i förhållande till åtagandena.
Linneuniversitetets åtaganden
Organisationens interna åtaganden
Hur ska organisationen arbeta med demokrati inom den egna organisationen?
På Linnéuniversitetet växer idéer, kunskap bildas och nya mötesplatser skapas för att möta de utmaningar som den svenska demokratin står inför. Som universitet är vi en viktig del av samhällets utveckling och genom vårt arbete vill vi bidra till att övervinna samhällsutmaningar.
Vi värnar alla människors lika värde och vill stärka demokratin genom att utgöra en mångkulturell miljö som bejakar olikheter och främjar mångfald.
Några av de viktigaste arenorna där ny kunskap bildas är inom våra forsknings- och kunskapsmiljöer. Kunskapsmiljön En ifrågasatt demokrati har en central roll i vårt gemensamma arbete för att demokratiska värderingar skall få en starkare förankring bland medborgarna. Genom kunskapsmiljöns olika arenor vävs forskning samman med utbildning och studenter blir rustade även för samhällets demokratiutmaningar.
Organisationens externa åtagande
Hur ska aktören arbeta med demokrati gentemot externa målgrupper?
Att ett gott samhällsstyre ska vara demokratiskt, effektivt, jämlikt och hållbart över tid har stort stöd hos allmänheten världen över. Linnéuniversitet arbetar inte minst med kunskapsspridning genom ett brett utbud av utbildningsprogram, många samverkansprojekt och en rad uppdragsutbildningar för att möta omvärldens behov av kompetensutveckling.
Genom en forskningsbaserad och kunskapsdrivande dialog med vår omvärld utvecklas demokratin. Att möta samhällsutmaningar med kunskap som integrerar utbildning, forskning och samverkan – är något som genomsyrar Linnéuniversitetets vision och arbete.
Ett växande samarbete med lokala och regionala samhällsaktörer gör att många goda idéer kan förverkligas. Genom de goda exemplens makt sprider vi vår kunskap och erfarenheter. Tack vare en stark Europaforskning, Fred- och utvecklingsforskning och forskning om korruption och etik bidrar Linnéuniversitetet till att samhällen och dess institutioner kan utvecklas i en positiv demokratisk riktning.
Organisationens kommunikativa åtaganden
Vad ska kommuniceras och till vem?
Medieinstitutet FOJO arbetar med journalistikens möjligheter att stärka demokratin genom exempelvis Faktajouren.se, EU-kollen.se och Demokratijouren.se. Vår Poddcast om demokratins eldsjälar, Demokratibyggarna, är ytterligare ett initiativ för att sprida kunskap och att kunna vara en röst i det offentliga samtalet. Det är viktigt att inte glömma att framtidens samhälle byggs av de som idag är unga. I rollen som demokratiutbildare ger vi framtidens lärare nycklar och verktyg för att kunna utveckla barns- och ungdomars värdegrund och stärka deras vilja att delta i samhället
Åtaganden under 2021
- Fortsätta utvecklingen av Linnéuniversitetets kunskapsmiljöer för att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling.
- Fortsätta arbetet med Faktajouren.se och Demokratijouren.se
- Utveckla poddcasten Demokratibyggarna
- Utgöra en samarbetspartner för Länsstyrelserna i Kalmar län och Kronobergs län i arbetet med den svenska demokratins 100-års jubileum.
- Utveckla deltagandet i Kalmar sunds Pride och Växjö Pride under respektive Pride vecka.