Designgruppen MYCKET

Designgruppen MYCKET tilldelas Ganneviksstipendiet

Konst-, design- och arkitekturgruppen MYCKET är årets Ganneviksstipendiater inom kategorin form. Stipendiet består av 500 000 kr och en statyett. MYCKET är knuten till institutionen för design på Linnéuniversitetet genom forskningsprojektet ”Trollsyn i hjärtmarkerna – konstnärlig forskning som vidgar vår föreställningsförmåga”.

Ganneviksstipendiet delas årligen ut till verksamma konstnärer inom områdena bild, form, musik, teater, dans och film. Årets stipendiater inom kategorin form är formgivarkollektivet MYCKET. En tidigare stipendiat i samma kategori är till exempel modedesignern Bea Szenfeld. En annan, när kategorin hette ”Bild och form”, är konstnären Marie-Louise Ekman.

– Vi känner oss otroligt hedrade! Och tacksamma över att det vi gör berör andra. Det känns stort, säger Mariana Alves Silva, en av medlemmarna i MYCKET. Gruppen består även av Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson.

Att bygga utan att förbruka

Medlemmarna i MYCKET leder forskningsprojektet ”Trollsyn i hjärtmarkerna”, i samarbete med institutionen för design på Linnéuniversitetet. Projektet tar sin utgångspunkt i vår tids ohållbara resursanvändning. Fokus är att hitta sätt att leva MED naturen istället för av den. Medlemmarna undersöker hur kan vi formge och bygga utan att förbruka, och för att göra det tittar de på folksagor och sägner för att se vad dessa kan lära oss om en smartare resursanvändning.

– Vi vill genom konstnärliga forskningsmetoder, som performance och hantverk, locka fram och skapa utifrån våra inre queera bortbytingar. De som aldrig känt sig hemma i den heteropatriarkala samhällssynen, säger Mariana Alves Silva.

– Linnéuniversitetet och speciellt Design+Change-programmet delar vår värdegrund, nämligen att vi måste utgå från ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i allt vi gör. Vi tycker att mycket av den mest intressanta forskningen och undervisningen inom design i Sverige idag görs på Linnéuniversitetet. Dessutom känns det mer spännande och relevant för oss att jobba med ett universitet som inte ligger i en av storstäderna, utan som verkar i mellanstora städer och glesbygd, säger Mariana Alves Silva.

Mathilda Tham, professor i design vid Linnéuniversitetet, gratulerar MYCKET till stipendiet.

– Så glädjande att MYCKET:s arbete prisas, med sitt arbete som bryter normer och skapar nya former för hur vi kan vara och leva tillsammans. På så vis skapar de också nya utrymmen för nya generationers formgivare. Hurra! säger Mathilda Tham.

Foto: Myra Wippler
Medverkande på fotot, från vänster: Katarina Bonnevier, Thérèse Kristiansson, Mariana Alves Silva

Läs pressmeddelandet och se övriga stipendiater: Ganneviksstipendiet 2021
Läs mer om: Trollsyn i hjärtmarkerna – konstnärlig forskning som vidgar vår föreställningsförmåga