person vid skrivbord med dator, surfplatta och mobil

Forskningsprojekt från Linnéuniversitetet med på IVA:s 100-lista för hållbar krisberedskap

Idag presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) sin årliga lista över lovande forskningsprojekt från svenska lärosäten. Årets tema är hållbar krisberedskap. Med bland de 51 projekten finns ett verktyg för att verifiera programvarors säkerhet, framtaget av Narges Khakpour, lektor i datavetenskap vid Linnéuniversitetet.

Temat för årets 100-lista från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har en direkt koppling till coronapandemin: Hållbar krisberedskap. Forskningen på listan är dock inte begränsad till pandemier, utan adresserar även andra samhällsövergripande kriser som geopolitiska konflikter, naturkatastrofer, finanskriser, råvarubrist och cyberattacker.

Verifiera programvarors säkerhet

Det senare är fokus för Narges Khakpours forskning. Narges är lektor i datavetenskap och har, tillsammans med kolleger, tagit fram ett verktyg för att formellt verifiera programvarors säkerhet och skydda digitala tillgångar och infrastrukturer av nationellt intresse.

– Cyberattacker förekommer ofta på grund av säkerhetsbrister i programvaran. Därför utvecklade vi Symmaries, ett verktyg för att analysera säkerheten i en programvara, upptäcka dess brister och ge förslag för att åtgärda dem. Symmaries erbjuder högsta försäkran enligt ISO/IEC 15408-standarden, berättar Narges Khakpour.

Säkerhet är ett omfattande område som rymmer många aspekter och utmaningar. Dataskydd är en av de stora sociala och tekniska utmaningar som Symmaries fokuserar på.

– Området dataskydd har resulterat i införandet av nya rättsliga verktyg som den allmänna dataskyddsförordningen GDPR inom EU. Den innehåller nya restriktioner för datasäkerhet, där integritet och dataskydd måste säkerställs av företag och organisationer som innehar data. Symmaries är en hjälp i utvecklingen av säkra programvaror som följer GDPR-policyerna, säger Narges Khakpour.

Om 100-listan

100-listan tas fram av IVA-projektet Research2Business, som verkar för att Sverige ska vara ledande på att omvandla akademisk forskning inom teknik och ekonomi till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. Projektet drivs i samarbete med Vinnova, PRV, Teknikföretagen, Svenskt näringsliv, KK-stiftelsen, Almi och Sveriges högskolor och universitet. Samtliga projekt i 100-listan bedöms ha stor potential att komma till faktisk nytta.

Mer information