Sofia, Amanda och Linnea står i en trappa

Fotbollsspelarna som siktar högt

I helgen avslutade IFK Kalmar sin serie med avancemang till damallsvenskan. I laget finns tre spelare som målmedvetet siktar mot dubbla karriärer.

Amanda, Linnea och Sofia kommer ursprungligen från olika platser i landet. Det som gemensamt lockade dem till Linnéuniversitetet var intresset för fotboll och möjligheten att studera vid ett elitidrottsvänligt lärosäte. För spelarna betyder det rent praktiskt att de kan kombinera en fotbollskarriär med att samtidigt läsa en utbildning. Något som de tycker är viktigt.

– Jag ser det som att fotbollen är här och nu, vi är tjejer och kan inte leva på att spela fotboll. Man måste ha något att falla tillbaka på om man till exempel skulle skada sig, säger Linnea.

– Det känns bra att kunna hålla på med det man vill satsa på och samtidigt bygga upp något för framtiden – något bra efter fotbollen, berättar Sofia.

Idag är siktet inställt på dubbla karriärer och det kanske inte är en slump att de har valt att utbilda sig inom samhällsviktiga yrken. Amanda till sjuksköterska i Växjö, Linnea till polis på distans och Sofia till ämneslärare, med ingång idrott och hälsa, i Kalmar.

– Genom fotbollen får vi med oss viktiga kunskaper som vi har nytta av i våra studier så som teamwork, att träffa människor, att anpassa sig till gruppen och att kunna ta en ledarroll, säger Linnéa.

Om du är antagen till studier via ett elitidrottsvänligt lärosäte så får du hjälp med bland annat en individuellt anpassad studiegång. Du har också en kontaktperson på universitetet som hjälper dig med viss samordning kring dina studier och din idrott. För spelarna har det rört sig om olika saker.

– Jag har till exempel fått hjälp med att göra min praktik på sjuksköterske-programmet i Kalmar istället för i Växjö, då jag behöver träna på kvällen, berättar Amanda.

– För mig, som pluggar till ämneslärare, har det varit att kunna flytta fram en tenta som ligger samtidigt som en match. Det har också rört sig om att få hjälp med att informera ute på praktikplatser om att jag ibland behöver vara ledig för att spela fotboll, säger Sofia.

– Polisprogrammet är en praktisk utbildning med obligatoriska moment. Här har de varit schyssta så att jag att jag kan göra dessa moment vid senare tillfälle om vi har haft match. För mig var det positivt att komma till Linnéuniversitetet från Malmö. Här fanns det någon som ville hjälpa mig att klara mina studier. Såklart måste jag också hjälpa till, det gäller att ha rätt inställning, säger Linnea.

Att IFK Kalmar avancerar till damallsvenskan är stort. För spelarna innebär det att de har varit med och bidragit till att uppnå klubbens mål för säsongen. Troligtvis höjs kraven inför nästa säsong. Det verkar dock inte oroa tjejerna som målmedvetet arbetar för att skapa sig en karriär vid sidan av fotbollen. Trots ett tufft schema finns drivet att slutföra sin utbildning hos alla tre.

– Jag älskar ju att spela fotboll och polis är mitt drömyrke, så jag vill bli klar så fort som möjligt, säger Linnéa.

– Det är ett tufft schema, all vaken tid läggs på studier och fotboll. Jag pluggar på dagarna, från kl 07.00-16.00, sen tränar jag fotboll i tre timmar, man får se det som en gratis paus, för att sen orka plugga ett par timmar till, berättar Amanda.

– Jag hoppas att kunna använda mig av fotbollen i min lärarroll. Min dröm att jobba med nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU, så det ligger i mitt eget intresse att bli klar med utbildningen, säger Sofia.

Att tjejerna klickar med varandra både på och utanför plan råder det ingen tvekan om. Alla tre är också överens om att de kan rekommendera fler att prova på att kombinera studier och en elitidrott.

– Det är en trygghet att studera via ett elitidrottsvänligt lärosäte. Här får man hjälp med det som behövs och hjälpen är bara ett telefonsamtal eller ett mejl bort, avslutar Amanda.