Hygge på södra Själland – studieresa med erfarenhetsutbyte inom wellbeingturism
Strax före första advent gick vår sista studieresa för året av stapeln i Danmark. Ett härligt gäng från Småland tog tåget till Malmö för därifrån åka vidare till den första inspirerande destinationen Permatopia i Karise.
Besöket inleddes med en färgstark lunch där vi fick mingla och lära känna andra turistföretag från Tyskland, Polen, Litauen och Danmark. Vi gick en rundvandring runt gården för att lära oss hur det cirkulära samhället på ca 200 personer bedrivs i en alldeles egen kultur och hur de lever i symbios och harmoni med det naturen har att erbjuda. Förutom att alla hjälps åt minst två timmar på gården i veckan äter alla tillsammans om kvällarna i en stor luftig matsal. Maten som avnjuts är egenproducerad eller har köpts in från lokala producenter. På kvällen fick prova på saunagus, en aktivitet för att öka välbefinnandet genom att bada kallbad i nollgradigt isvatten varvat med ett hett, aromatiskt bastubad.
Efter en natt på ett mysigt familjeägt gårdshotell tog resan oss vidare till en klimatpositiv och hållbar gårdsbutik, Muldiverse. Här fick vi lyssna till inspirerande företagare som berättade om hur de skulle vilja se att framtidens livsmedelsbutiker och hållbart utbud skulle se ut och hur de kan bli cirkulera. Förutom gårdsbutiken driver de engagerade eldsjälarna även en restaurang. Muldiverse är mycket engagerade när det gäller både ekonomisk och social hållbarhet och ser till att bidra till rättvisa förhållanden för lokala bönder och producenter. Vi åkte vidare till Anahata Yoga center där de byggt en kupol, vackert utsmyckad med spirituella, färgglada målningar. Här fick vi en skön och avslappnande stund tillsammans där vi bl.a. pratade om skillnaden mellan wellbeing och wellness. Utöver det fick vi även prova på chanting och att meditera.
Följande dag besökte vi en stor gård, Hesede Hovedgaard, där vi fick lyssna till Kit och Claus när de berättade om hur de jobbar med välbefinnande på sitt sätt, både för deras gäster dem själva. Precis intill besökte vi den charmiga och inkluderande inredningsbutiken Veras Verden där vi fick lyssna till välbefinnande inom retail och hur man kan tänka kring prylars livstid – hur de kan leva vidare i generationer och på så sätt blir hållbara. Studiebesöket avslutades med ett besök storslaget besök i Paradehuset, ett växthus vid Gisselfeld Kloster. I en blomstrande miljö fick vi lyssna till en fängslande berättelse som svävade mellan sanning och verklighet. Därefter följde en rundtur i det intilliggande residenset, dit även drottning Margarete gör besök med jämna mellanrum.
Gemensamt för många, både deltagare och besöksmål var att insikten och erfarenheten kring hur betydelsefull det egna välbefinnandet är. Om man som verksamhetsutövare inte själv är hållbar och må bra – är det svårt att vägleda och inspirera andra till välbefinnande. Många av deltagarna och värdarna delar en erfarenhet av en turbulent och stressande livsstil och att de funnit en väg tillbaka till ett mer hållbart liv genom att ge mer fokus till välbefinnande i deras liv och att de nu vill dela med sig av erfarenheten till andra.
Under våren 2022 kommer vi att anordna två seminarier där våra deltagande företagare kommer att berätta om de upplevelser de fått göra under studieresorna. Här kan du träffa andra nyfikna företagare, wellbeingföretag och möta andra som är intresserade av att utvecklas i linje med wellbeing. Fler studieresor planeras även till nästa år. Vi hoppas på att kunna genomföra resor till Tyskland och till Litauen. Är du intresserade av att följa med kan du redan nu göra en intresseanmälan via e-post: wellbeing@lnu.se.
Text: Kohnen, J., Länsstyrelsen Kalmar län, Editerat av Lindell, L., Lnu.
Mer information
Läs mer om projektet Wellbeing tourism in the South Baltic region – guidelines for good practices & promotion