Forskare vinkar från fartyg

Isbrytaren Oden har lättat ankar och expeditionen mot Arktis är påbörjad

Efter åtta dagar i karantän på varsitt hotellrum i Malmö har nu forskarna klivit på isbrytaren Oden som kommer att vara deras hem de kommande två månaderna. Målet för expeditionen är Arktis och där ska forskarna studera kol- och ekosystemet för att bättre förstå hur Arktiska oceanen reagerar på klimatförändringar och hur kemiska och biologiska störningar i en region kan spridas till en annan.

Efter att ha lättat ankar från hamnen i Helsingborg har forskarna nu gjort sig hemmastadda på Oden. Efter att var och en fått packa upp sina väskor i hytterna har fokus legat på säkerhet. Forskarna har utbildats i säkerhetsutrustning och även övat på att evakuera fartyget med livbåt. Första dagens säkerhetsutbildningar avslutades med att testflyga helikoptern.

– På väg till Arktis kan vi stöta på vågor som är 2-3 meter höga och eftersom Oden är en isbrytare kan det bli ganska skakigt på öppet hav. En stor del av vår utrustning är dyra instrument och vi vill inte riskera exempelvis ett trasigt mikroskop på grund av hård sjögång, säger Janina Rahlff som är en av forskarna på fartyget.

Fartyget Oden